Новини  

Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали

1 Коментари
1257
18 мар 2019

Изграждането на новия джамийски комплекс между кварталите „Прилепци” и „Възрожденци” Кърджали е на етап „груб строеж”.  

Джамията е започната през 2015г. и се изгражда с финансовата помощ на Голямата градска община- Бурса. 

Молитвеният храм ще бъде с площ от 1400 кв.м. и ще побира до 1200 богомолци. Целият комплексът ще включва и културен център, библиотека, класни стаи за обучение по религия, кафетерия и други. 

Съгласно проекта, джамията ще бъде и единствената в България, която има изграден двор за комплексна духовно-образователна дейност. 

Както е известно, повечето старинни Османски джамии в големите български градове като София и Пловдив са разрушени, а градивните им материали са използвани за изграждане на църкви и обществени сгради. Стотици джамии в България са разрушени, като тези терени са присвоени от държавата. 

Така например 64 от 67-те джамии в София са напълно разрушени и разграбени, като днес са запазени сградите само на три от тях.  

Каква е съдбата на "оцелелите*" три софийски джамии: творението на Мимар Синан- Кара джамия първоначално е превърната в конска конюшна, а през 1901г. в църква (Св. Седмочисленици); изградената през 1494г. Буюк джамия е превърната в музей на Археологията и само изградената през 1566 година джамия Сейфуллах Ефенди позната и като „Банябашъ” и днес е действаща. 

Дворовият комплекс на единствената действаща джамия в София, обаче също постепенно е „конфискуван” и присвоен при градското планиране на столицата, така че днес дори входът на храма е част от тротоар, а колоните пред входния навес на сградата са оставени само на сантиметри от шосето, с явната опасност за разрушаване при удар от превозни средства. 

Но, дори и дворът на централната Кърджалийска джамия с капацитет за 500 души, поетапно е разрушен, разграбен и присвоен… 

Въпреки, че мнозинството от населението на Кърджали и Общината е мюсюлманско, в града има само една действаща джамия, а християнските църкви са над 5, като има и голям манастирски комплекс където десетки деца имат възможност да получават християнско религиозно обучение.  

 

Предвид всичко това, днес мюсюлманите в Кърджалийско с нетърпение очакват завършването на строежа на новата джамия, както и културно-образователните прояви, които ще се организират в дворовия комплекс на храма…

Източник: arda-tuna.com

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 18 март 2019 10:03
Сродни статии: Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Кръчма в двора на Кърджалийско училище Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов Новата джамия в Атина е готова, София се ослушва... Германия се нуждае от десетки хиляди тираджии СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Евростат: Населението на България е най-мизерстващо в „богата" Европа!... РИБНОВО 29 Март, 1964г. - ГЕРОИЧНАТА БИТКА на ПОМАЦИТЕ Община Пендик зарадва децата изучаващи Турски език в Кърджали…
Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали

1 Отговорите на Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.