Новини  

Няколко думи за „Възродителния процес" на топонимите в Стара Загора

0 Коментари
2175
01 юни 2018

 Погромът над имената на 838 населени места в Стара Загора е позорен акт.

През 1975 г. БКП също прави мащабно преименуване на населени места, което в следващите години е последвано от забрана на религиозните обреди, забрана на традиционното за мюсюлманите облекло, забрана на турския език, насилствено преименуване и като финал принудително изселване в една срамна кампания на етническо прочистване.

След 1990 г. ДПС монополизира представителството на българските мюсюлмани и се превърна, в нарицателно за корупция, клиентелизъм и корпорация на престъпния капитал.

Днес ние сме съвсем сами!

Би трябвало да сме равноправни граждани в мултикултурна България, в още по-мултикултурна Европа, но истината е съвсем различна.

В България живеят над един милион етнически турци български граждани, но няма нито една общинска турска гимназия. Изучаване на майчин език? Няма.

Джамии, хамами и мостове от османско време са оставени за да се разрушат от времето, а на по устойчивите постройки се „помага“.

Мюсюлманското изповедание е вечен заложник на нечии интереси, като постоянно се появяват законопроекти, с които неотменно се цели поставянето на изповеданието на колене.

Хората, които бяха вкарвани в лагери и затвори преди 1990 г. не дочакаха правосъдие в същата тази Европейска България. Днес малцината, които се пребориха да взимат добавка за излежаното по лагери и затвори време взимат, в най-добрия случай по 50-60 лв. на месец, което по-скоро e подигравка от колкото някакво обезщетение.

Държавата не намери сили, а може би никога не е имала и желание да въздаде правосъдие.

Години наред, в така наречените смесени райони, умишлено не се допускат инвеститори за да се държи населението в крайна бедност. За да може за изборите да има бедни и зависими хора.

Дали някой си е задал въпроса колко преподаватели етнически турци или помаци има в Софийския университет? Колко академици етнически турци има в БАН?

Единствените, които намират реализация в държавната администрация, са партийни кадри, като се търсят не кадърни, а зависими хора.

Единствената полза за българските мюсюлмани от това, че България е в ЕС е, че могат да си вземат шапката и семействата и да отидат някъде, където няма да ги третират като втора, трета и пета категория хора.

Общественият договор е нарушен, тези граждани вече не могат да разчитат, че тяхната България, за която излизаха по митинги и правeха барикади, за която воюваха в няколко войни, ще ги защити.

От селото на моите баба и дядо, Севар, Разградско изцяло населено с етнически турци в първата световна война освен редовно призованите войници са отишли още 12 доброволци. Те не са отишли офицери или лекари, отишли са най-обикновени войници в окопите. Много от тях включително и от моето семейство не са се върнали живи.

Тези хора не са отишли да се бият за правителството, за корпорацията ДПС, или за някакви псевдо-патриоти, те са отишли да умрат за България, за да могат техните деца да живеят като равни с равни.

Това което се случва днес ме кара да се запитам, каква е следващата стъпка, да сменят пак имената с такива с по-модерно звучене?

Интересно, ако турската държава вместо да реставрира желязната църква „Св. Стефан“ я беше преименувала на „Хазрети Мухаммед“, как ли щяхме да се почувстваме тогава?

 

Георги Михайлов

 

Последна актуализация на:: събота 02 юни 2018 15:51
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция
Няколко думи за „Възродителния процес“ на топонимите в Стара Загора