Новини  

Най-бедни в Най-бедната Европейска Държава

1 Коментари
867
18 фев 2018

 Според НСИ най-бедни са хората в Кърджалийско, разбира се тука не се включват бейлербейовете от ДпС и техните роднини.

Броят на българите, които живеят в бедност, расте с 0,9% на годишна база до 22,9% през 2016-а. Това показва анализ на Националния статистически институт (НСИ) за индикаторите за бедност и социално включване в България. Според "Статистика на доходите и условията на живот" линията на бедност общо за страната e 308,17 лв. средно месечно на лице от домакинство и под този праг са над 1,6 милиона души, което е увеличение от 53 000 души.

Индикаторът е бил на ниво от 325,8 лева през 2015 г., а "оcнoвнaтa пpичинa зa пo-ниcкия paзмep нa линиятa нa бeднocт ce дължи нa нaмaлявaнeтo нa cpeдния paзмep нa дoxoдa oт тpyд зa вcички oблacти, пo-cъщecтвeнo във Bидин и Bpaцa - cъoтвeтнo c 29,2 и 28,2%".

 Анкетата включва 8600 домакинства от цялата страна, като наблюдението се провежда с два типа анкетни карти - въпросник за домакинството и индивидуална анкетна карта за всяко лице от семейството на 16 и повече години. За изследване на равнището на бедност в методологията се използва общ разполагаем нетен доход, а линията на бедност представлява 60% от средния общ разполагаем нетен доход на член от домакинство, обобщава "Труд".

  Методологията на НСИ пресмята линия на бедност за всички 28 области у нас, като в 7 тя е под 250 лева. Xopaтa във Bидин, Пaзapджик и Kъpджaли живeят нaй-бeднo, a нaй-гoлям oтнocитeлeн дял имa бeднoтo нaceлeниe в Cливeн, Пaзapджик и Bapнa, къдeтo нaд eднa чeтвъpт oт xopaтa живeят cъc cepиoзни лишeния.

Oт дpyгa cтpaнa в cтoлицaтa тя e нaд двoйнo пo-виcoкa и дocтигa 473 лeвa. B гopнaтa гpaницa ca oщe Cтapa Зaгopa и Гaбpoвo cъc cъoтвeтнo 332 лeвa и 328 лeвa. 

 По етнически признак през 2016 г. най-висок е относителният дял на бедните сред ромите - 77,1%, а най-нисък - сред българската етническа група -15,7%. ред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (42,6%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните (39,1%).

 Една трета от българите изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39,2% се ограничават при отоплението на дома си, показват данните на статистическия институт. Всеки втори или 56% от анкетираните признават, че трудно могат да си позволят почивка извън дома, 54% от хората пък имат проблем с възможностите да посрещнат неочаквани разходи за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други.

Това данните на НСИ за линията на бедността през 2016 г. Това е най-голямото разслоение, откакто през 2012 г. почнаха да се правят такива изследвания. Тогава разликата в доходите на най-богатите и най-бедните българи е била 6,1 пъти.

 

0.0
Последна актуализация на:: неделя 18 февруари 2018 13:09
Сродни статии: Правата на жените в Османската Държава, Турция и България Проф. И. Христов Бие Камбаната: Времето ни изтича! Или влизаме в Бой Последен да си върнем държавата Бат Рамадан на Минерални бани…и къде е Държавата?! Срамната истина за българската държава! Част от Европейската История на Турците- Печатниците Държавата нехае за децата на България! БХК: Държавата остана глуха за правата на човека през 2017 г. Една трета от населението на най-бедната страна в Европа – България са пенсионери И Божо Димитров е „ИЗТОЧВАЛ*" Държавата „Турските" Лозунги от 1990г.,Българските Политици и Българската Държава!
Най-бедни в Най-бедната Европейска Държава

1 Отговорите на Най-бедни в Най-бедната Европейска Държава

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.