Новини  

Над 10 000 мюсюлмани на традиционен мевлид в „Йеди къзлар джами"

0 Коментари
3089
06 май 2018

 Над 10 000 мюсюлмани на традиционен мевлид в „Йеди къзлар джами"  

Над 10 000 мюсюлмани- турци и помаци от България, Гърция, Турция и Македония присъстваха днес в прочутата „Йеди къзлар джами" (Джамията на седемте моми) в село Подкова, на традициония мевлид*- възпоменание за душите на праведните ни деди. 

Наричана още „Дървената джамия” мюсюлманският храм е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон.

Както е известно, по време на Османската държава, мюсюлманското население- турци, помаци и други е натоварена и със задължителна военна повинност, като почти всяко мюсюлманско семейство е изпращало младежи на военна служба.

Поради естеството на военните действия в средните векове, съдбата на повечето от тези младежи е трагична и те не се завръщали никога повече в родния си дом. 

Легендата за Дървената джамията в Подкова гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 местни девойки, чиито любими не се завръщат от война. 

 В село Рамоллар живели седем девойки, които били сгодени за седем младежа. 

 Младите мюсюлмани били призовани в Османската армия. 

 Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго.  

Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията.  

Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата.  

Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия.  

Това се случило на 6 май.  

Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира хиляди вярващи в двора на джамията и край нея. 

Седемте девойки и през целия си останал живот са продължили да извършват добри дела и да служат на своята вяра и своята мюсюлманска общност.  

След смъртта им са били погребани в седем безименни гроба в двора на джамията. 

 

  Със съдействието на Република Турция „Йеди къзлар джами" в Подкова бе демонтирана до основи и сглобена наново през 2008-ма година. 

На днешния мевлид* присъстваха и официални представители на Турция, начело с заместник генералния консул в Пловдив- Мехмет Акиф Йозйол, председателят на партия ДОСТ- Лютви Местан и представители на други политически партии и сдружения. 

Присъстващите на днешния мевлид* бяха нагостени със 96 казана пилаф, приготвен под ръководството майстор готвача от Бурса- Исмаил Сьонмезай.

 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: неделя 06 май 2018 17:38
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
Над 10 000 мюсюлмани на традиционен мевлид в „Йеди къзлар джами"

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.