Новини  

Над 10 000 мюсюлмани на традиционен мевлид в „Йеди къзлар джами"

0 Коментари
1759
06 май 2018

 Над 10 000 мюсюлмани на традиционен мевлид в „Йеди къзлар джами"  

Над 10 000 мюсюлмани- турци и помаци от България, Гърция, Турция и Македония присъстваха днес в прочутата „Йеди къзлар джами" (Джамията на седемте моми) в село Подкова, на традициония мевлид*- възпоменание за душите на праведните ни деди. 

Наричана още „Дървената джамия” мюсюлманският храм е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон.

Както е известно, по време на Османската държава, мюсюлманското население- турци, помаци и други е натоварена и със задължителна военна повинност, като почти всяко мюсюлманско семейство е изпращало младежи на военна служба.

Поради естеството на военните действия в средните векове, съдбата на повечето от тези младежи е трагична и те не се завръщали никога повече в родния си дом. 

Легендата за Дървената джамията в Подкова гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 местни девойки, чиито любими не се завръщат от война. 

 В село Рамоллар живели седем девойки, които били сгодени за седем младежа. 

 Младите мюсюлмани били призовани в Османската армия. 

 Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго.  

Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията.  

Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата.  

Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия.  

Това се случило на 6 май.  

Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира хиляди вярващи в двора на джамията и край нея. 

Седемте девойки и през целия си останал живот са продължили да извършват добри дела и да служат на своята вяра и своята мюсюлманска общност.  

След смъртта им са били погребани в седем безименни гроба в двора на джамията. 

 

  Със съдействието на Република Турция „Йеди къзлар джами" в Подкова бе демонтирана до основи и сглобена наново през 2008-ма година. 

На днешния мевлид* присъстваха и официални представители на Турция, начело с заместник генералния консул в Пловдив- Мехмет Акиф Йозйол, председателят на партия ДОСТ- Лютви Местан и представители на други политически партии и сдружения. 

Присъстващите на днешния мевлид* бяха нагостени със 96 казана пилаф, приготвен под ръководството майстор готвача от Бурса- Исмаил Сьонмезай.

 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: неделя 06 май 2018 17:38
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция
Над 10 000 мюсюлмани на традиционен мевлид в „Йеди къзлар джами"

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.