Новини  

Мнозинство ли са българите в България!?

0 Коментари
1449
16 яну 2018

Днешната българска държава, включително и Конституцията на страната се основават на факта или твърдението, че етническите българи представляват мнозинството (повече от 50%) от населението. Но въпросът е дали това наистина е така, и дори отговорът да е „Да”, си задаваме въпроса за етническото мнозинство и етническите малцинства в България след 10 или 20 години. Съгласно последното преброяване на населението от 2015г. населението на страната е около 6,6 милиона души, от които като българи са вписани 5,6 милиона, като турци са вписани 585 хиляди, като роми-320 хиляди и други. Тука използвам думата „вписани” вместо „самоопределили се”, понеже самото национално статистическо преброяване е доста условно и с голям процент грешка. Знам го от личен опит понеже участвах, като преброител през 2011г. Уловка за тенденциозно нагласяне на етническите групи, в полза на българската се крие и във самата формулировка на понятието от НСИ, която гласи: „…по етническа група и майчин език!? т.е. не може чисто да се определяш по етническа група, и почти всички които говорят на славянски диалект като например помаците се вписват като българи. Въпреки, че всички граждани на страната имат Право на самоопределяне, в голяма степен това не се зачита при официалното преброяване на гражданите, и обикновено преброяването е и изключително условно и невярно, понеже повечето данни се записват без изобщо да се посещават домовете на хората, а само по данни „на ухо” от селските и районни кметове. Това означава, че преброителите на населението, които в основната си част са българи могат спокойно да отбележат по свое усмотрение етническата принадлежност на гражданите или да го отразят в графата „други”. По значителните фактори, които изопачават данните за етническата принадлежност на гражданите при преброяването на населението в България са: 1.Ромската етническа група, която към настоящия момент явно наброява над милион и половина души в България, за статистиката бива вписвана в по голямата си част като „българи”; 2. Друг фактор за „преднамерена” манипулация на етническата принадлежност е измисленото от българските историци преди стотина години понятие- „българомохемедани”, с което удобно се обозначават славяните-мюсюлмани в България, без значение дали са съгласни или не. Така българската статистика по презумция отразява вероятно над половин милион помаци като „българи”; 3. Преброяването в по-голямата си част, особено в по отдалечените райони на страната се извършва без физическо посещение на домовете и без интервюиране на гражданите. 

Но все пак, каква е реалната ситуация с етническия състав на населението на България днес? По данни на Министерството на образованието, броят на учениците от първи до 12-ти клас е 600 хиляди, от тук маже да се направи извода, че днес реално населението на страната е около 5 милиона души. По данни на Синдиката на българските учители българският език не е майчин за половината от децата в България. Тогава как е възможно 80% от населението на страната да са етнически българи???
 Реално ромите в България определено са над 1,5 милиона, турците около 600 хиляди и другите етнически групи, като руснаци, арменци, евреи, румънци и други са към 200 хиляди, т.е. около 2,3 милиона от гражданите на България днес не са етнически българи. Конституцията на България от 1991г. и дискриминационните текстове обаче, се основават на принципа, че българите са етническото мнозинство от населението на страната. Идеологии като етнически национализъм и фашизъм, които са застъпени в политиката на национал-популистките партии в България, също се основават изключително на идеята за българското етническо мнозинство. Въз основа, на това се ограничават и много човешки права на небългарската част от населението, включително и със законови текстове от Конституцията, които са в разрез с Европейската Конвенция за Правата на Човека и Основните Свободи. Така например, все още турците и ромите в България по закон нямат право да ползват своя език на публични места. Български политици-етнически националисти от управляващата коалиция се опитват със Закон да наложат „българския език” дори и в джамиите и синагогите. Ограничава се на турското малцинство в страната да има своя телевизия или радио-предаване, както и да има турски училища.

Предвид, реалната етническа толерантност към малцинствата в Румъния и Македония, България все повече се затвърждава като изолиран остров на етническа и религиозна дискриминация на Балканите. Българската държава определено трябва да започне законови, включително и Конституционни инициативи, за равно спазване на човешките права на всички етноси в страната, по примера на съседна Македония и Румъния, защото не се знае утре- в съвсем близко бъдеще коя от етническите групи ще е мнозинство в България и как това „ново” мнозинство, ще тълкува етническата дискриминация, на която е било подложено години наред преди това.

 

Setere

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 26 март 2018 15:50
Сродни статии: Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Кръчма в двора на Кърджалийско училище 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън
България Етнически национализъм толерантност

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.