Новини  

Младежи поругаха 55 мюсюлмански гроба в село Градница, Севлиевско

0 Коментари
1343
07 юли 2018

Младежи поругаха 55 мюсюлмански гроба в село Градница, Севлиевско 

Странно защо българската преса почти не отрази вандалския акт над 55 мюсюлмански гробове в Севлиевско!?

Докато целият свят се глобализира, популизмът и етническият национализъм все повече се утвърждават като основна политическа идеология на българските политически партии и дори като норма на поведение в обществото в най-бедната европейска държава.  

Преди 7 месеца църковен служител в Кърджали използва езика на верската омраза срещу всички мюсюлмани в България, преди 3 месеца прокурор от Пазарджик остро и емоционално нападна Исляма и мюсюлманите, а преди един месец Общинският Съвет в Стара Загора, където ПП ГЕРБ има мнозинство, проведе поредния безпрецедентен „Възродителен процес”, съвсем популистки сменяйки  историческите турски имена на 868 местности в общината. 

   БХК в ежегодните си доклади за правата на човека в България винаги подчертава, че българската Прокуратура и Държава омаловажават нападенията и посегателствата срещу мюсюлманите и техните джамии, като не ги класифицират и не ги преследват като престъпления на базата на верска омраза.

Това още повече легитимира КСЕНОФОБИЯТА и уродливият етнически национализъм, като нещо маловажно и дори нормално за обществото в България. 

На този общ ксенофобски фон не трябва да се учудваме, че двама младежи от Севлиевското село Градница, в един момент са почувствали невероятен стремеж* да нападнат мюсюлмани, и поради липса на живи такива в селото им са нападнали мъртви мюсюлмани.  

Преди седмица те са нападнали и осквернили 55 мюсюлмански гробове в гробищния парк на селото.

В усърдието си да нанесат максимална вреда на мюсюлманските гробове и поради тъмнината двамата младежи са нанесли повреда и на десетина християнски гроба в гробището.  

На покъртителната гледка се натъкнали две жени от селото, които отишли да почетат паметта на своите близки. 

„Такова нещо никога не се е случвало в нашето село. Тази сутрин две жени отиват да приливат, връщат се и плачат. Разрушени са паметниците на гробовете, а един гроб почти е изровен. Нещо ужасно е!“, разказва кметът на селото Ани Асенова.  

Кметицата бърза да каже, че случката не била на етническа основа, тъй като били обезобразени и няколко християнски надгробни паметника!? 

Тука обаче, се сещаме за начина по който са унищожени част от над 50 джамии в София и околностите му преди стотина години. 

По данни от архивите се оказва, че десетина джамии в София все са разрушени, след като ги  "удрарили светкавици" в един дъждовен ден. В следващи дъждовни дни "тактиката" е използвана и за други джамии.

Така в София оцеляват само три джамии: Кара джами, която е превърната в църква (Свети Седмочисленици). Бюйюк джами, която превърната на археологически музей и единствената джамия в София, която е отворена за проповеди „Баня Баши” джамии, която за малко също да бъде изгоряна от Волен Сидеров и неговите авери преди няколко години. 

Хитро нали?! 

    Все пак полицията в Севлиево е издирила и намерила извършителите на гнусното деяние. Това били двама младежи от селото.  

Сега въпросът е, трябва ли да очакват мюсюлманите в България нормално правораздаване в този конкретен случай и кой ще възстанови надгробните камъни на мюсюлманите в Севлиевско, които не са оставяни на мира дори и мъртви!?

Но преди да си отговорите припомнете си това, колко често светкавици са "разрушавали" джамиите в Софийско преди 100-тина години!?

Поругаването на гробовете е грозен акт, и е особено болезнен за мюсюлманите в България, понеже оскверняването на мюсюлмански гробове беше част от пропагандната държавна тактика по време на всичките насилствени асимилационни действия срещу турците и помаците в страната. 

 

rodopite.net

http://stara-sofia.blogspot.com/2012/08/blog-post.html

 

 

0.0
Последна актуализация на:: неделя 08 юли 2018 17:11
Сродни статии: Най-ниска е престъпността в "мюсюлманските" региони на България Висшия мюсюлмански съвет отхвърля предложените дискриминационни промени вЗакона за вероизповеданията 7 знакови* български „Кючеци", с които да посрещнем евро младежите
Младежи поругаха 55 мюсюлмански гроба в село Градница Севлиевско

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.