Новини  

Мизерни тоалетни и храна в канцерогенен стиропор в училищата

0 Коментари
2121
13 дек 2018

Продължилият една година ремонт на училище „Найден Геров” във Варна завърши. Това се случи почти четири месеца след началото на учебната година. За изненада на родителите тоалетните са останали в старото мизерно състояние, предаде NOVA.  

Във вторник Янко Митев и други родители на ученици от училището се организирали да почистят класните стаи след основния ремонт на сградата. Той е възмутен, че след продължилия цяла година ремонт, заради който учениците са разпределени в други сгради, тоалетните не са пипнати и са в окаяно мизерно състояние.  

От община Варна заявили, че в обществената поръчка били заложени средства за ремонт само на две тоалетни за деца с увреждания. Останалите щели да се ремонтират за сметка на местния бюджет. 

„Тоалетните не бяха предмет на този ремонт. Предстои да бъдат ремонтирани и вече имаме получени пари по сметките на Община Варна“, обяснил директорът на училището Мария Нестерова. 

От Обществения съвет на училището обаче казват, че не разбират скандала, който се развихри. Янко Митев е категоричен, че ако не е гневният му пост във Facebook, никой нямаше да се задейства. 

Оказа се, че Община Варна бързо е превела 30 000 лева за отделен ремонт на тоалетните, които обаче ще си останат с клекала. Директорът обясни, че според становището на ХЕИ те трябва да са такива, защото е по-хигиенично. 

Твърдят, че ремонтните дейности ще приключат окончателно до Нова година, след което учениците ще могат се върнат в любимото си училище.

   В същото време след мащабния ремонт на училището "Отец Паисий" в Кърджали, първолаците в школото след няколкомесечно залъгване бяха оставени при не особено лицеприятните условия на съседната сграда наричана "Бизнесинкубатор". Сградата е с миризма от старите тоалетни, а стаите на първокласниците едва се отопляват със по един климатик. Най-страшното обаче за кърджалийските малки деца е, че след ремонтите не са готови столовите и храната в ремонтираните училища се доставя от катерингови фирми. Почти винаги храната е в стиропорови опаковки.

Стиропорът поради доказано канцерогенните си характеристики е забранен или ограничен за употреба в много американски и някои европейски градове.

Изследователи от Международната агенция за изследване на рака (IARC), клон на СЗО, са разгледали здравните досиета на над 70 000 души, които са работили в датската пластмасова индустрия между 1968 г. и 2011 г. свързана с производството на стиропор. Те също така са взели предвид резултатите от няколко проучвания върху животни рисковете от експозиция на стирена-токсичният химикал в стиропора.

По-конкретно, тези изследвания са показали, че лицата, изложени на стирен* при работа, имат два пъти по-висок риск от развитие на левкемия, един от най-смъртоносните видове рак. В допълнение, тези, които редовно работят със стирен , имат пет пъти по-висок риск от развитие на синозален аденокарцином - вид назален рак.

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 13 декември 2018 17:03
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Гладни деца си взеха храна от християнските гробища Мизерни заплати, а цените Западни! Защо е така? Черният шоколад е суперхрана Булгурът е Суперхрана
Мизерни тоалетни в училище и след ремонт

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.