Новини  

Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България

0 Коментари
1517
07 яну 2021

Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България

От началото на 2021 г. брутната минимална заплата е увеличена на 650 лева или с 40 лева повече спрямо 2020г. Това означава, че през февруари работещите трябва да получат мъничко повече пари в портфейла си.

Но с колко повече?

И колко всъщност е чистата минимална заплата в Европейска България?

Има разлика между брутна и нетна заплата.

Брутното заплащане включва дължимите от работника данъци и осигуровки, но не включва осигуровките за сметка на работодателя.

Нетната заплата е чистата сума, която получава за положения труд. Тя се получава след като от брутната заплата се приспаднат дължимите данъци и осигуровки.

Така при брутна заплата от 650 лв., след приспадането на дължимите данъци и осигуровки за сметка на работника, нетната (чиста) заплата възлиза на 504.39 лв. или цели 258 евро! (Сметката е със зададен период на изчисление за 2020 г. Тоест възможно е минимално разминаване.)

 

Или иначе казано над 22% дори от така тиражираната 650 лева минимална заплата на българите "се изпаряват" още при изплащането му.

Повечето държави в Света не облагат минималната заплата с данък общ доход, но в България политиците и държавните управници често се хвалят с т.нар. плосък данък прилаган върху доходите на всички, и разчитат и на данъка от мизерните доходи на най-бедните в страната.

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 07 януари 2021 16:58
Сродни статии: Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България- с изключително успешна асимилационна политика Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Защо България не усвоява парите за ромите??? Евростат: Населението на България е най-мизерстващо в „богата" Европа!...
Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.