Новини  

Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие

0 Коментари
1347

От публикации в българския печат става ясно, че още една от жертвите на насилствената асимилация на Турците в България- Мюмюн Чолакоглу е осъдил българската прокуратура, по делата за обезщетение за мъченията, на които е бил подложен и насилието над семейството му, защото държавното обвинение не успява да приключи разследването в разумен срок и то продължава вече цели 28 години.

В решението на Софийския градски съд (СГС) се подчертава, че през 1985 г. Мюмюн Чолакоглу е бил уволнен от училището в село Горно Прахово (Tosçalı) където е бил учител, заради несъгласие с насилствената смяна на имената на Турците в България, а след това е пратен за две години в концлагерите в Белене и Бобов дол, после е изселен в Кочериново, след което заедно с цялото му семейство е изселен в Турция, при етническата чистка от 1989/90 година.

Въпреки оправданието на Прокуратурата, че още през 2003 г. са били издирени имената и адресите на 446 от жертвите (или техни наследници) на т.нар. Възродителен процес като прокуратурата била разпитала  312 от тях, но делото било спряно, защото не са били открити останалите 134 жертви, Софийския градски съд осъжда Прокуратура да заплати 30000 лева на концлагериста от Белене- Мюмюн Чолакоглу, с доводите, че повечето неоспорими доказателства са събрани, въпреки което Прокуратурата е протакала разследването почти 30 години или с 12 години повече от абсолютната давност.

В назначената съдебно-психологическа експертиза по едно от тези дела, се посочва, че при жертвите на насилствената асимилация, които си търсят правата в България, се наблюдава „Ефект на Зайгарник“ – това е състояние на човек, който е обсебен от натрапчиви мисли за нещо недовършено, което се помни и много по-дълго време, отколкото свършената работа. Всичко това води до трайни психически и личностни поражения.

Колкото и да е символично това решение на Софийски градски съд е едно доказателство за явното криене на виновниците и вината при насилствената асимилация на Турците в България в периода 1984-89 години.

Така например, преди 4 години Гражданско сдружение "АЛТАЙ" сезира Окръжна прокуратура Кърджали за убийствата на 18-месечното бебе Тюркян, Айше Молла Хасан и Якуб Муса извършени при мирен протест край село Каялоба(Yurtçular), през декември 1984 година.

Решението на Окръжна прокуратура Кърджали също беше "Отказ да се образува Досъдебно Производство".

Окръжна прокуратура Кърджали се оправдава с това, че по преписка от 1450/1990г., на 09.02.2993г. е образувано предварително производство за разследване на убийството на посочените лица в Пловдивска окръжна прокуратура, като на 01.03.2013г. Военно-окръжна прокуратура Пловдив е спряло делото "...поради неустановяване на извършителя на деянието"!?

От отговора на Кърджалийската прокуратура всъщност става ясно, че делото за убийството на бебето Тюркян е спряно, и също не е приключило.

Както се вижда, българските власти упорито не искат да установяват виновниците и вината за престъпленията извършени по време на насилствената асимилация, защото агентите на тогавашното гестапо-ДС, днес са все още на власт в България.

България е единствената източноевропейска държава, която неизчисти кадрите на комунистическия режим от държавното управление.

А "разследванията" за насилствената асимилация на Българската Военна-прокуратура са само за подлъгване на обществото. Известно е, че още от 90-те години, много от жертвите от "Белене" са нападани и бити от "неизвестни лица" по Софийските улици, веднага след като са дали показания пред военния прокурор. Всъщност тези "неизвестни лица" са бивши ДС-агенти или техни наемници. Въпреки това, става ясно, че повечето жертви от концлагерите са дали показания.

Ясно е, че докато старите кадри на ДС са в управлението на България, делата за справедливост или разследване на престъпленията на насилствената асимилация през 1984/89г., ще останат само като една мечта!

Всъщност, кой е Мюмюн Чолакоглу?

Както се отбелязва и по-горе, Мюмюн Чолакоглу е роден през 1949г. в с.Горно Прахово (Tosçalı), а от началото на 70-те години е назначен като учител в селското училище.

През годините на насилствената асимилация, многото учители, които бяха уж от турски произход станаха агенти на тоталитарното гестапо-ДС, и активно участваха в "асимилацията" на турчетата, пазеха наряд пред джамиите за да не се проповядва, проверяваха хладилниците на семействата от турски произход дали има месо от курбан байрям, т. е. се продадоха за залък хляб.

За разлика от тези продажници, Мюмюн Чолакоглу е един от малкото учители-Турци, които гордо възстанаха срещу насилствената асимилация от  българската държава.

Мюмюн Чолакоглу, успешно осъди българската Прокуратура да изплати обезщетение за бездействие и безразличие за престъплението "Възродителен процес". 

Отдаден на просветителската дейност, Мюмюн Чолакоглу преподава и в Турция в продължение на 25 години.

Дурмуш Арда

(Превод от Турски: rodopite.net)

Последна актуализация на:: петък 22 май 2020 07:05
Сродни статии: Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? ДПС с мощна подкрепа за кандидата на ГЕРБ Байрам с посланиe за Великден... Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Австрия отмени забраната за забрадки в училища Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат Истината за Нагорни Карабах Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите
днес са все още на власт в България. защото агентите на тогавашното гестапо-ДС Както се вижда

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.