Новини  

Кръчма в двора на Кърджалийско училище

0 Коментари
2428
21 юни 2019

Заведение сервира алкохол в двора на кърджалийското средно училище „Владимир Димитров-Майстора”. 

Децата не могат да си купят закуски в него, но пък желаещи могат да пият различни видове бира.
Скандалната „кръчма” се намира на метри от входа на СУ „Владимир Димитров-Майстора”.
 

Директорът на учебното заведение Ангел Спасов е споделил за медиите следното: „През миналата година с удовлетворение научихме, че в двора на училището ще има заведение. Тази радост обаче бе доста кратка. Няколко месеца по-късно обектът бе отдаден под наем и започнаха проблемите. Пред заведението се паркират автомобили и се създава неприятно впечатление. В него се предлага бира. Заведението не работи по време на учебния процес и децата в междучасията не могат да си купят закуски. Доста активно обаче работи в следобедните часове и вечер”.
Собственикът на търговския обект пък твърдял, че разполагал с всички необходими документи за продажба на алкохол в двора на школото и всичко било законно!?
Рекламите на алкохол заедно с рекламирането на хазарт са основна част и от предаванията по българските национални телевизии, както и във всички медии в страната. Не са рядко случаите, когато 3 годишни българчета наизустяват „…свежеста от планината на Пиринското пиво“ или „…Мастика Пещера-наистина го вдига…“.
 

  Българската държава като цяло неглижира, целодневното и мащабно рекламиране на алкохол и хазарт по националните медии, което създава поколения от млади алкохолици и наркомани търкащи талончетата на късмета на Пеевски… и разчитащи на социални помощи от Европа. 

   Проучване на Европейски експерти от 2013г. показва врапиращи факти. Повече от 50% от софийските ученици се напиват поне два пъти месечно.  

Европейски експерти са направили мащабното проучване сред учениците от 9 европейски града: Вилнюс, Каунас и Клайпеда (Литва), Осло (Норвегия), Рейкявик (Исландия), Рига (Латвия), Санкт Петербург (Русия), Хелзинки (Финландия) и София.   

Ето какво сочи изследването по отношение на софийските ученици: три четвърти от учениците в София – 70,2% са пушили поне веднъж в живота си. Около 36% от учениците пушат постоянно, а приблизително всеки шести е пропушвал на възраст, по-ниска от 12 години. 

Повече от половината от учениците в София са пили алкохол поне два пъти през последния месец. Като най-масово употребявания вид алкохол – 70, 5% са посочили бирата.  Измежду изследваните 9 града, учениците в София са на първо място по признака напиване поне веднъж през последните 30 дни. 33,8% от софийските ученици са посочили това.  Най-често споменаваните места за пиене на алкохол сред учениците в София са чуждите домове – 48%. Други любими места за пиене са клубове, барове, дискотеки – 48%.  Само 20% са посочили, че прекарват времето си извън училище с родителите си в работните дни, а 17 на сто – в почивните дни. 

Столичните ученици са „призьори” измежду анкетираните от 9 европейски града ученици и по признака всекидневно пушене на тютюн. Това са 35,6% от софийските ученици. 27% са употребили и канабис поне веднъж в живота си.  

За разлика от останалите 9 европейски града, при софийските ученици много сериозен е процентът на участие в нощния живот. Много по-голяма част от тях се прибират вкъщи след 22 часа или в малките нощни часове. 

Проведено е и друго изследване – за съотношението между отношението на младежите към училището и употребата на наркотици. 14,5% от софийските ученици определят като безсмислено учението, 14,6% се чувстват зле в училище, 11,5% усещат лошо отношение на учителите към тях.  

Близо 50% от гореизброените категории на ученици, които се чувстват зле в училище, сa употребявали наркотици.

 

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: петък 21 юни 2019 13:43
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция
Кръчма в двора на Кърджалийско училище

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.