Новини  

Кръчма в двора на Кърджалийско училище

0 Коментари
2914
21 юни 2019

Заведение сервира алкохол в двора на кърджалийското средно училище „Владимир Димитров-Майстора”. 

Децата не могат да си купят закуски в него, но пък желаещи могат да пият различни видове бира.
Скандалната „кръчма” се намира на метри от входа на СУ „Владимир Димитров-Майстора”.
 

Директорът на учебното заведение Ангел Спасов е споделил за медиите следното: „През миналата година с удовлетворение научихме, че в двора на училището ще има заведение. Тази радост обаче бе доста кратка. Няколко месеца по-късно обектът бе отдаден под наем и започнаха проблемите. Пред заведението се паркират автомобили и се създава неприятно впечатление. В него се предлага бира. Заведението не работи по време на учебния процес и децата в междучасията не могат да си купят закуски. Доста активно обаче работи в следобедните часове и вечер”.
Собственикът на търговския обект пък твърдял, че разполагал с всички необходими документи за продажба на алкохол в двора на школото и всичко било законно!?
Рекламите на алкохол заедно с рекламирането на хазарт са основна част и от предаванията по българските национални телевизии, както и във всички медии в страната. Не са рядко случаите, когато 3 годишни българчета наизустяват „…свежеста от планината на Пиринското пиво“ или „…Мастика Пещера-наистина го вдига…“.
 

  Българската държава като цяло неглижира, целодневното и мащабно рекламиране на алкохол и хазарт по националните медии, което създава поколения от млади алкохолици и наркомани търкащи талончетата на късмета на Пеевски… и разчитащи на социални помощи от Европа. 

   Проучване на Европейски експерти от 2013г. показва врапиращи факти. Повече от 50% от софийските ученици се напиват поне два пъти месечно.  

Европейски експерти са направили мащабното проучване сред учениците от 9 европейски града: Вилнюс, Каунас и Клайпеда (Литва), Осло (Норвегия), Рейкявик (Исландия), Рига (Латвия), Санкт Петербург (Русия), Хелзинки (Финландия) и София.   

Ето какво сочи изследването по отношение на софийските ученици: три четвърти от учениците в София – 70,2% са пушили поне веднъж в живота си. Около 36% от учениците пушат постоянно, а приблизително всеки шести е пропушвал на възраст, по-ниска от 12 години. 

Повече от половината от учениците в София са пили алкохол поне два пъти през последния месец. Като най-масово употребявания вид алкохол – 70, 5% са посочили бирата.  Измежду изследваните 9 града, учениците в София са на първо място по признака напиване поне веднъж през последните 30 дни. 33,8% от софийските ученици са посочили това.  Най-често споменаваните места за пиене на алкохол сред учениците в София са чуждите домове – 48%. Други любими места за пиене са клубове, барове, дискотеки – 48%.  Само 20% са посочили, че прекарват времето си извън училище с родителите си в работните дни, а 17 на сто – в почивните дни. 

Столичните ученици са „призьори” измежду анкетираните от 9 европейски града ученици и по признака всекидневно пушене на тютюн. Това са 35,6% от софийските ученици. 27% са употребили и канабис поне веднъж в живота си.  

За разлика от останалите 9 европейски града, при софийските ученици много сериозен е процентът на участие в нощния живот. Много по-голяма част от тях се прибират вкъщи след 22 часа или в малките нощни часове. 

Проведено е и друго изследване – за съотношението между отношението на младежите към училището и употребата на наркотици. 14,5% от софийските ученици определят като безсмислено учението, 14,6% се чувстват зле в училище, 11,5% усещат лошо отношение на учителите към тях.  

Близо 50% от гореизброените категории на ученици, които се чувстват зле в училище, сa употребявали наркотици.

 

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: петък 21 юни 2019 13:43
Сродни статии: Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския Османски Гарнизон Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!?
Кръчма в двора на Кърджалийско училище

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.