Новини  

Кърджалийци питат Министъра на вътрешните работи и Главния прокурор

0 Коментари
1562
17 яну 2018

Питане съгласно Закона за достъп до обществената информация, до Главна прокуратура и МВР подготвят Инициативен комитет и Гражданско сдружение в Кърджали. Кърджалийци искат да знаят има ли етническа тенденциозност в работата на Окръжна Прокуратура и МВР Кърджали?!

  През последните няколко години, десетки или стотици граждани в област Кърджали са подведени под отговорност, с обвинения за нарушаване на Изборното законодателство във връзка с гласуването на изборите за Европарламент или за местните избори. От Инициативния комитет отчитат, че почти изцяло или изцяло преследваните от закона са етнически турци.

Съгласно върховния закон- Конституцията на България, всички граждани на страната (вкл. и етническите турци) имат право да гласуват на избори. Както става ясно и от медийни публикации, в много от случаи се оказва, че гражданите не са извършили никакво изборно престъпление и са оправдани от Съда, но… след дълго и мъчително разследване, придружено с тормоз поради ограничаване на правата им за напускане на страната, разходи за ненужни и скъпи графологически експертизи, заклеймяване на името и честта им като престъпници.

Един от случаите описан и в местните Кърджалийски медии е особено потресаващ, като става ясно, че семейство лекари от града са лишени от кариерното си развитие в САЩ, понеже Кърджалийкото МВР и Прокуратура ги разследвали в продължение на години за вероятно изборно престъпление. Оказало се обаче, че са гласували съвсем по закон, и дори са завели иск за 50 000 лева обезщетение срещу Прокуратурата. От Инициативния комитет обаче смятат, че има данни, за това че липсата на грамотност по български език характерна за турското население в региона, също се използва тенденциозно от страна на служители на МВР и Прокуратура- Кърджали, като много граждани са „убеждавани” да приемат „вината си”, и „да се отърват” като заплатят… глобата в размер на 1000 лева.

От ИК искат също да знаят  дали такива разследвания „за нарушаване на Изборното законодателство” се правят в цялата страна, или са специфични само за област Кърджали, както и това- само етнически турци ли са разследват за т.нар. изборни престъпления в област Кърджали? т.е. има ли етническа тенденциозност в работата на МВР и Прокуратурата в Кърджали? Гражданите искат да знаят и това дали се отчита псевдо-активност от структурите на МВР и Прокуратурата в Кърджали с цел получаване на бонуси от служителите?

 

rodopite.net

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 11 февруари 2019 16:11
Сродни статии: Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище
прокуратура мвр етнически турци избори

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.