Новини  

Кърджалиец притежава Първия Официален Печат на България!

0 Коментари
1757
12 мар 2019

Когато Българската екзархия се учредява с ферман на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г., Гръцката патриаршия реагира остро. Тя вижда в независимата българска църква заплаха за себе си, тъй като до основаването й българите християни са били под опеката именно на Гръцката, или Цариградската патриаршия. Затова през 1872 г. Патриаршията обявява Българската църква за схизматична.

 Схизмата е вдигната през едва през 1945 г. Тогава Българската екзархия е призната за автокефална (независима). 

 Кой е Антим I ?

Антим I (1816—1888) е първият и български екзарх (от 1872), виден политик и общественик, останал в историята най-вече като борец за независимостта на Българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа. Именно Антим I пише писмо на руския цар Александър II, с което иска помощ и съдействие за България. Това писмо е подпечатано с първия официален печат на новосформираната българска православна църква, която реално се явява предшественик на българска държава, т.е. реално именно това е първият официален печат на третата българска държава. Гражданин от Кърджали, колекционер на старинни предмети, е закупил именно този печат на аукцион в Истанбул, преди два месеца. 137 грамовият бронзов печат е напълно запазен. Гражданинът е готов да подари първия официален печат на днешна България на държавата, само в случай, че държавата върне всички иззети и присвоени от Мюсюлманското вероизповедание имоти.

Гражданинът заяви, че печатът не се продава.

 Гражданинът, който засега иска да остане анонимен, предостави на редакцията ни снимка и пластелинов отпечатък с оригиналния първи официален печат на днешна България.

Времето ще покаже, дали българската държава държи повече на Първия си Официален Печат или на заграбените стотици имоти от Мюсюлманската общност в страната?!

0.0
Последна актуализация на:: вторник 12 март 2019 09:14
Сродни статии: Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Триъгълникът на смъртта
Кърджалиец притежава Първия Официален Печат на България!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.