Новини  

Ковид - 19 пандемия и последиците

0 Коментари
803

Ковид 19 епидемията започна в началото на 2020 година. 

Според специалистите по инфекциозни болести, заболяването (от коронавирус или ковид 19 )се причинявана от вируса SARS-COV-2.

Същите специалисти твърдят, че коронавирусът  засяга хората по различен начин:

"Повечето заразени хора развиват леко до умерено заболяване и се възстановяват без хоспитализация. 

Най- често срещани симптоми са температура, суха кашлица и умора придружавани по рядко от

- болки, възпалено гърло, диария, конюктивид, главоболие, загуба на вкус и обоняние, обрив по кожата на ръцете и краката 

Тежките симптоми на заболяването са:

-болки в гърдите и тежест 

-загуба на реч и скованост 

Как се предава вирусът?

 Знае се, че много често вирусът се загнездва в устната кухина и белите дробове.

Най-голямата опасност от заразата произтича от докосването на замърсени с вируса повърхности, както и от аеролози от заразен човек. Те се разпространяват особено бързо чрез климатични инсталации и там където има охладителна техника. Особено опасни са затворените помещения, в които има струпване на много хора. Тъкмо подобни събирания и срещи досега станаха причина за най-много предаване на заразата.

Уптребата на предпазни маски покриващи носа и устата междувременно се наложи в почти всички страни по света като средство против разпространенито на вируса. Други предпазни мерки са честото миене на ръцете, социалната дистанция и проветряването на помещенията с широко отворени прозорци.

Как протича болестта?

Леката форма може да наподобява настинка.Типични за вируса са болки в гърлото, задух и загуба на обоняние и вкус.

При тежките случаи често се стига и до по тежки поражения на множество вътрешни органи.

При тежките случаи на корона вирус досега се видя, че важна роля играе това колко силно реагира на вируса имунната система на отделния човек. Близо година след обявяването на пандемията се знае, че много от прекаралите заболяването се оплакват от умора и изтощение дори и леко прекаралите болестта .

Как изглежда лечението на Ковид 19?

В първите месеци на пандемията пациентите  с тежка форма на Ковид 19 бяха интубирани и поставяни на командно дишане, но въпреки това мнозина починаха.

Наложиха се възгледите и менията на пулмолозите ,че изкуственото дишане може да причини повече вреди в белия дроб отколкото да помогне . Сега се смята, че докато пациентите са в състояние да дишат сами те могат да получават само кислородна терапия. Интубирането се ползва само в краен случай. Понякога ковид 19 засяга тежко и бъбреците тогава се налага и хемодиализа .

Оздравителния процес  може да бъде ускорен чрез вливането  на кръвна плазма с изградени антитела от човек прекарал болестта."

Разработването на ваксина…

Според световните медии, до момента в света има най-малко 225 проекта, които се опитват да създадат ваксина срещу ковид 19 . Те са най общо казано три типа:

-жива ваксина (с живи тела),

 -ваксина- създадените по иновативна технология-PHK-ваксини

PHK-ваксини са новост в медицината. Досега не са издавани разрешителни за изпозването им. И двете нови ваксини, които в момента се тестват на хора от Германия ,тези на BIONTECH/PFIZER/ GureVac са именно от този тип. В напреднала фаза са и три ваксини: германо- американската Biontech /PFIZEK, американската MODERNA и китайската Sinovac, затова се предполага, че скоро време ще им бъде издадено спешно разрешително за ползване.

Как се промени животът ни след появата на вируса, какво се случи  с нас...

До какво доведе отчуждението?

Повечето хора преминаха на онлайн работа, някои останаха напълно безработни.

Тези, които работят от в къщи повечето предпочитат да продължат тази си дейност и след пандемията.Това води (в по големите градове) до спестяване на часове и висенето в задръстванията, също така и пестене на разходи и на работодателя.

В сферата на образованието засега нещата не са предвидими и се предприемат различни форми на обучение за ограничаване на заразата.

След като в началото на пандемията се затвориха училищата, децата преминаха на онлайн обучение, което от своя страна доведе до много трудности и в семействата .В семейства където има повече от едно учащо дете се наложи да се снабдят с още един или може би два технически уреда(лаптоп,компютър и др.) Колкото и да не ни е приятно да си го признаем ,чрез онлайн уроци у дома, децата ни не проявават същата активност, като в училище, това от друга страна води до спорове и нерви и за родители и за преподаватели, а както и за ученика, който в момента не осъзнава какво му се предлага и какво губи.

Животът на всички ни може би се промени тотално в икономически и духовен аспект.

Паниката и страха който вся вируса сред хората доведе до наложителното отчуждяване помежду ни. Страхът от загубата на близък ни направи да се затворим в черупките си и да не се събираме дори и по празниците. Преобладащата икономическа криза от своя страна пороби с още по голяма тежест хората .

В целия този голям световен хаос човекът остана в безизходица може би за пореден, но в много по сериозен аспект природата ни предупреди да се спрем за миг и да се замислим накъде вървим и колко вреда и мъка оставяме подире ни.

А дали чухме тази болка в гласа на природата?...

Гюл Шумлу

 

Последна актуализация на:: понеделник 14 декември 2020 19:54
Как се предава вирусът? Знае се че много често вирусът се загнездва в устната кухина и белите дробове.