Новини  

Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън

0 Коментари
311
12 юни 2019

 Президентът на Косово Хашим Тачи вчера връчи на бившия американски президент Бил Клинтън високо държавно признание в Косово, Орденът на свободата. 

По този повод Тачи заяви, че „…няма награда, която да възнагради приноса на Клинтън за свободата на албанския народ в Косово„. 

Бил Клинтън, който пристигна вчера в Прищина, за да вземе участие в честването на 20-годишнината от влизането на силите на НАТО в Косово, заяви, че „Косово е пример за демокрация и ангажимент за развитие и живот в мир със съседите“. 

„Косово заслужава да бъде в Европейския съюз и в НАТО като независима държава, каза още Клинтън. 

Като президент на Съединените щати, Клинтън през 1999 г. беше главният защитник на намесата на НАТО срещу тогавашната СР Югославия и след 78-дневната въздушна кампания се стигна до изтеглянето на югославската армия и полиция и разполагането на сили на НАТО в Косово. 

Денят на влизане в страната на пехотните единици на Алианса, 12 юни, се отбелязва в Косово като ден на освобождението на страната. 

Косовската война е въоръжен конфликт през 1998-1999 година между албанското мнозинство в областта и правителството на Съюзна република Югославия. 

През януари 1999 година правителството на Югославия предприема по-агресивна политика на етническо прочистване, подобно на това в Босна и Херцеговина. Организирани са поредица от локални насилствени операции, целящи да предизвикат нова бежанска вълна. На 15 януари 1999 година югославската армия и полиция извършват поредното зверство и клане в Рачак, когато „…45 косовски албанци фермери са били арестувани, заведени до един хълм и избити“ 

Въпреки, че НАТО се намесва в Косовската война, до голяма степен под натиска на Съединените щати върху по-колебливите им европейски съюзници, съюзниците избират стратегия, целяща да намали до минимум собствените им човешки жертви. Сухопътни действия не са предвидени, като усилията на НАТО са концентрирани върху използване на огромното военновъздушно превъзходство на съюза за бомбардиране на югославски цели.  

Периодът на бомбардировките на НАТО е съпътстван и от най-масовите югославски зверства в Косово. Избити са над 11000 албанци.  

След прекратяването на дипломатическите преговори, югославската армия и полиция и сръбските паравоенни формирования започват систематично етническо прочистване на областта, като огромната част от албанското цивилно население е принудено да напусне домовете си и да се отправи към Албания и Република Македония.  

Същевременно бомбардировките на НАТО нанасят тежки поражения на инфраструктурни обекти по цялата територия на Сърбия — военни обекти, промишлени предприятия, мостове, железопътни линии, административни сгради.  

Изправено пред засилващото се обществено недоволство в страната, югославското правителство е принудено да отстъпи и на 10 юни, 1999г. югославските сили започват да се изтеглят от Косово.  

За да се гарантира, че те няма да се върнат, областта е временно окупирана от КейФОР- мироопазващи сили на ООН, координирани от НАТО. 

Понастоящем Косово е парламентарна република с БВП на глава от населението- 12,003 долара.

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: сряда 12 юни 2019 13:13
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция
Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.