Новини  

КАНАЛ ИСТАНБУЛ- Невиждан Турски Мегапроект!

0 Коментари
1138
16 яну 2018

Турция разкри маршрута на планиран канал, който трябва да намали трафика на кораби през натоварения Босфор и ще превърне европейската половина на Истанбул в остров, информира "Ройтерс".

Транспортният министър на страната Ахмед Арслан обясни, че работата по 45-километровия канал, свързващ Черно море с Мраморно море западно от Босфора, ще започне през тази година.

По думите му той е част от най-скъпия строителен проект на Турция.

Босфорският проток е един от най-натоварените коридори в света. През пролива за 2016 г. са преминали 42 000 кораба в сравнение с 16 800 през Суецкия канал същата година.

Той е единственият морски изход към океаните за България, Румъния, Украйна, Грузия и за черноморските пристанища на Русия.

С градските проекти по бреговете на канала и логистичните центрове на Черно море Канал Истанбул ще бъде най-скъпият проект на Турция, поясни Арслан.

Той не съобщи колко ще струва проектът, но разкри, че ще бъде финансиран с държавни и частни средства.

По думите му Конвенцията от Монтрьо за режима на Проливите няма да обхваща новия канал, което означава, че Турция ще може да налага такси на корабите, които го използват.

Документи на турското министерство на околната среда показват, че каналът ще бъде на 25 метра дълбочина и широчината му ще е от 250 до 1000 метра, като ще зависи от разположението на пристанищата.

Каналът ще бъде до редица проекти в Северен Истанбул, включително до третия мост над Босфора, който беше отворен през 2016 г., както и до третото летище в града, което в момента се строи.

Изкопаната земя за канала ще бъде използвана за селско стопанство, както и за изкуствени острови и пристанища на Мраморно море, поясни министър Ахмед Арслан.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 26 март 2018 15:58
Сродни статии: ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Турският танц Кълъч-калкан (Сабя и щит) Община Пендик зарадва децата изучаващи Турски език в Кърджали… Пореден абсолютен рекорд за турският износ Да научим турски онлайн – безплатно или безплатно в клас И /…да гинат Турски племена/ официално влезе в изпитите на Българското училище Обединени Турски и Български чети разбиват 1000 Сръбския аскер при Валандово… ПИДЕ ЕКМЕК- ТУРСКИ ПЛОСЪК ХЛЯБ Турски съд призовава българските граничари причинили смъртта на турски рибар Привърженици на турския президент са празнували в Кърджали и Нови Пазар в нощта на изборите
Турция мегапроекта Канал Истанбул

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.