Новини  

ИЗМАМАТА "ТЕЛЕШКИ" САЛАМ!

2 Коментари
4623
19 фев 2018

Турци и Мюсюлмани от Кърджали Сезираха Комисията за Защита на Потребителите /КЗП/

 Група граждани от Кърджали- турци и мюсюлмани, изпратиха Жалба до КЗП, против подвеждащото и заблуждаващо название „ТЕЛЕШКИ” за колбаси със СВИНСКО съдържание. Известно е, че от комунистическо време са въведени подходи за заблуда относно съдържанието на свинско месо в определен хранителен продукт. Особено конкретен е случаят с така наречения „телешки” салам, в търговските вериги, в който има предимно свинско месо, кожи и сланина, а в много случаи телешкото месо изобщо липсва. Названието „телешки”, като вид салам е явна преднамерена измама спрямо потребителите, особено като се има предвид, че конкретното съдържание е изписано с микроскопичен шрифт и съкращения като „ свински кожи, сланина, св.месо, св.мазнина, соя и т.н.”. Това определено заблуждава и подвежда мюсюлманите в страната при избора им на религиозно-съобразени хранителни продукти-без съдържание на свинско, в търговската мрежа. Проблемът е особено за възрастните членове на мюсюлманска общност.

 Ето и целият текст на Жалбата за измамата „Телешки” салам:

 До Председателя на Комисията за Защита на Потребителите,

 Копие до: Главно Мюфтийство,

 ЖАЛБА                                                                                                                                    от долуподписаните турци-мюсюлмани- граждани на България

   Уважаеми Г-н Председател,

 Като мюсюлмани живущи в България, често сме изправени пред определени странности и манипулативен начин на етикетиране на хранителни продукти съдържащи свинско месо и свински субпродукти. Най- фрапиращ такъв е търговската марка или название „телешки” за малотраен колбас-салам със съдържание на свинско месо. Защо един продукт с преобладаващо свинско съдържание се казва „телешки”??? Има и фирми, които продават „телешки” колбас, без да съдържа грам телешко месо.

  Това е определено е заблуждаващо и подвеждащо название за цялостното съдържание на хранителен продукт, и определено заблуждава и подвежда турците и мюсюлманите в страната при избора им на религиозно-съобразени хранителни продукти-без съдържание на свинско, в търговската мрежа. Проблемът е особено за възрастните членове на нашата мюсюлманска общност.

   Молим и настояваме да се вземат мерки за забрана на подвеждащото изписване  и именуване - „телешки” на малотрайните колбаси със съдържание на свинско месо. По известни производители в страната, които ползват това название към настоящия момент са: Кен, КФМ, Тандем, Браво, Тандем-житница, Орехите, Аз ям, Народен, Елана и Маджаров.

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 19 февруари 2018 10:52
ИЗМАМАТА "ТЕЛЕШКИ" САЛАМ!

2 Отговорите на ИЗМАМАТА "ТЕЛЕШКИ" САЛАМ!

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.