Новини  

Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов

0 Коментари
2410
12 юни 2019

Картината на Селма Тодорова, изобразяваща заседание по делото 

„И ето, че едно от тия кучета се отлъчило от пчелина и съвсем подивяло. Нападнало близката кошара на Еленко Атанасов от с. Костенци. Двете кучета, които излезли насреща му, изпохапани от нападателя, се оттеглили в един ъгъл на кошарата. Овчарят го нямало в кошарата, залисан по работа някъде из къра. Тогава кучето на Михал Първанов се развъртяло из изплашеното стадо, удавило и разкъсало деветнадесет ярета и агнета. И сега пострадалият стопанин беше се потъжил пред съда.“ 

Това е извадка от едно интересно дело, разглеждано през 80-те години на XIX век в Берковица. Решението по делото е прецедент за съдебната система. Съдията обаче ще стане известен по-късно с нещо съвсем различно от правната си дейност – той е Иван Вазов. През 1879-1880 г. Вазов е председател на Берковския окръжен съд. Описанието на случая намираме в книгата „Берковска хроника“ на Теодосий Атанасов. 

„Право седи, криво съди, млад кадия“ 

Делото се следи с голям интерес от жителите на Берковица – знае се, че собственикът на кучето Михал Първанов е близък до местните властници. Делото освен това трябвало да се гледа бързо, за да се заровят веднага убитите агнета и ярета. 

Вазов изпратил призовки за Михал и за Еленко и в началото на април било първото заседание на съда. На площада и в кафенето в Берковица шумно обсъждат трябва ли да се търси вина – някои корят Михал, че е оставил подивялото си куче да пази пчелина му, други обсъждат Еленко – как така се оставя без човек цяло стадо?  

Изборните членове Гоца Първанов, Герасим Истатиев и Ценко Петров се прибрали рано в съдилището, за да не се влияят от споровете и внушенията, разказва в книгата си Теодосий Атанасов. 

Заради пропуски делото се отлага за 7 април, когато започва ново заседание. И този път, както предишния, няма адвокати. Съдът обаче е доволен – така делото ще приключи по-бързо. При разпитите се разбира, че предния ден кучето се нахвърлило на друга кошара и убило „изимелче“ или млада овца. За свидетел е извикан и стопанинът, оставен да се грижи за пчелина – Георги Пчелинджията. Той така и не пожелава да се яви на делото. 

След дълго изслушване на свидетели, съдия Вазов диктува решението си: 

„Кучето на Михал Първанов да се убие…“ 

Отделно Георги Пчелиджията трябва да плати на пострадалия 180 гроша, защото е оставил кучето без надзор. Присъдата е по Османския наказателен закон, който действа няколко години след Освобождението, докато новата държава приеме свои закони. Жителите на Берковица са потресени от  решението на поета Вазов, осъжда се куче на смърт, а собственикът Михал се отървава съвсем „сух“!? 

По-късно с това дело от интерес се занимава и Алеко Константинов. Като млад адвокат му е интересно, защото съдът стоварва наказание на кучето!? За тази история, явно гузен, самият Вазов, не пише разказ, както за други случки от Берковския край. Тя достигна до нас от документи и спомени на съвременници. 

Сюжетът с делото за кучето е използван от художничката Селма Тодорова в нейната картина „Право седи, криво съди, млад кадия“ (илюстрацията горе). На платното е изобразен младият председател на съда Иван Вазов, пострадалият Еленко, както и самото куче осъдено на смърт от хора...

rodopite.net

Вижте също: 

Турчин с каручка спасява Иван Вазов от българската власт след преврата от 1886г. 

http://rodopite.net/blog/turtchin-s-karutchka-spasiava-ivan-vazov-ot-blgari/

0.0
Последна актуализация на:: сряда 12 юни 2019 13:30
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.