Новини  

Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов

0 Коментари
989
12 юни 2019

Картината на Селма Тодорова, изобразяваща заседание по делото 

„И ето, че едно от тия кучета се отлъчило от пчелина и съвсем подивяло. Нападнало близката кошара на Еленко Атанасов от с. Костенци. Двете кучета, които излезли насреща му, изпохапани от нападателя, се оттеглили в един ъгъл на кошарата. Овчарят го нямало в кошарата, залисан по работа някъде из къра. Тогава кучето на Михал Първанов се развъртяло из изплашеното стадо, удавило и разкъсало деветнадесет ярета и агнета. И сега пострадалият стопанин беше се потъжил пред съда.“ 

Това е извадка от едно интересно дело, разглеждано през 80-те години на XIX век в Берковица. Решението по делото е прецедент за съдебната система. Съдията обаче ще стане известен по-късно с нещо съвсем различно от правната си дейност – той е Иван Вазов. През 1879-1880 г. Вазов е председател на Берковския окръжен съд. Описанието на случая намираме в книгата „Берковска хроника“ на Теодосий Атанасов. 

„Право седи, криво съди, млад кадия“ 

Делото се следи с голям интерес от жителите на Берковица – знае се, че собственикът на кучето Михал Първанов е близък до местните властници. Делото освен това трябвало да се гледа бързо, за да се заровят веднага убитите агнета и ярета. 

Вазов изпратил призовки за Михал и за Еленко и в началото на април било първото заседание на съда. На площада и в кафенето в Берковица шумно обсъждат трябва ли да се търси вина – някои корят Михал, че е оставил подивялото си куче да пази пчелина му, други обсъждат Еленко – как така се оставя без човек цяло стадо?  

Изборните членове Гоца Първанов, Герасим Истатиев и Ценко Петров се прибрали рано в съдилището, за да не се влияят от споровете и внушенията, разказва в книгата си Теодосий Атанасов. 

Заради пропуски делото се отлага за 7 април, когато започва ново заседание. И този път, както предишния, няма адвокати. Съдът обаче е доволен – така делото ще приключи по-бързо. При разпитите се разбира, че предния ден кучето се нахвърлило на друга кошара и убило „изимелче“ или млада овца. За свидетел е извикан и стопанинът, оставен да се грижи за пчелина – Георги Пчелинджията. Той така и не пожелава да се яви на делото. 

След дълго изслушване на свидетели, съдия Вазов диктува решението си: 

„Кучето на Михал Първанов да се убие…“ 

Отделно Георги Пчелиджията трябва да плати на пострадалия 180 гроша, защото е оставил кучето без надзор. Присъдата е по Османския наказателен закон, който действа няколко години след Освобождението, докато новата държава приеме свои закони. Жителите на Берковица са потресени от  решението на поета Вазов, осъжда се куче на смърт, а собственикът Михал се отървава съвсем „сух“!? 

По-късно с това дело от интерес се занимава и Алеко Константинов. Като млад адвокат му е интересно, защото съдът стоварва наказание на кучето!? За тази история, явно гузен, самият Вазов, не пише разказ, както за други случки от Берковския край. Тя достигна до нас от документи и спомени на съвременници. 

Сюжетът с делото за кучето е използван от художничката Селма Тодорова в нейната картина „Право седи, криво съди, млад кадия“ (илюстрацията горе). На платното е изобразен младият председател на съда Иван Вазов, пострадалият Еленко, както и самото куче осъдено на смърт от хора...

rodopite.net

Вижте също: 

Турчин с каручка спасява Иван Вазов от българската власт след преврата от 1886г. 

http://rodopite.net/blog/turtchin-s-karutchka-spasiava-ivan-vazov-ot-blgari/

0.0
Последна актуализация на:: сряда 12 юни 2019 13:30
Сродни статии: 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Свещен Коран на български и в Кърджалийската джамия Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския Османски Гарнизон Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език
Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.