Новини  

Евростат: Половината българи не могат да посрещнат извънредни разходи

0 Коментари
743
27 ное 2018

Евростат: Половината българи не могат да посрещнат извънредни разходи 

Близо 53% от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г. 

Средното равнище в ЕС пък е бил 34%, сочи европейската статистика. 

Като цяло в ЕС делът на хората с подобни проблеми е намалял с 2,5% - от 36,5% през 2016 г. - до 34% през м.г., отчита Евростат. 

Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола /нова или на старо/ - за ЕС този показател е 7%. За България - 20%. 

Финансовите проблеми на българите се потвърждават и от други данни на родната статистика относно някои нагласи на сънародниците ни спрямо тяхното благосъстояние: около 46% от българите са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.  

Около 80% от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30% от сънародниците ни /или всеки трети българин/ би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на родната статистика. 

Най-нисък е делът на хора с финансови проблеми в Малта.  

Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта - едва 15%, сочат данните на Евростат. 

Други страни с добро финансово самочувствие относно неочакваните разходи са още: Австрия, Холандия и Люксембург - там едва 20% от жителите им нямат възможност да се справят с неочаквани финансови предизвикателства. 

Най-висок дял на хора с проблеми относно финансови разходи е регистриран в Латвия - 60%, Хърватия - 56%, България - 53%, Румъния - 52%, Литва и Кипър - с по 50% и др. 

Всеки четвърти жител в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си позволят купуването без проблеми на кола, отчита също Евростат.

Източник: vesti.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 27 ноември 2018 17:25
Сродни статии: Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите Забраниха наргилетата на непълнолетни в България България е с изключително успешна асимилационна политика Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. Коронавируса в България и ... Сръбска Музика
Евростат: Половината българи не могат да посрещнат извънредни разходи

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.