Новини  

Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат

1 Коментари
2862
20 ное 2020

Скорошното мащабно проучване на PISA(Програма за международно оценяване на учениците) представен в Сингапур на 22 октомври 2020 г.,  показва, че българските ученици на 15 години са сред най-нетолерантните и неподготвените ученици в света.

Българските ученици се нареждат сред проявяващите най-малко уважение към хората от други етноси и култури и сред най-нетолерантните в света към имигранти. Оказва се и, че българчетата не са много запознати с глобалните проблеми и не са особено ефективни в идеите, които им хрумват за решаването им. Не се интересуват много от други култури и са под средните показатели за склонност да изслушат и приемат, че има гледна точка на различните от тях.

Това е само част от профила на българските ученици на 15 години, описан в поредния доклад от PISA - най-мащабното и подробно изследване в света на подрастващите, техните учители и образователна система. В България за този проект на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се говори най-често по повод първите доклади, обясняващи нивото на познания/функционална грамотност на децата в 7-8 клас, както и квалификацията и работната среда на преподавателите им.

 

Да се научиш да живееш и участваш във взаимно свързани, сложни, и мултикултурни общества вече не е лукс, а належаща необходимост.

 

В доклада за България се посочва, че убежденията на учителите за мултикултурната среда и еднаквото отношение към всички деца независимо от произхода им няма съществен принос за изграждане на толерантност в учениците. Докладът включва България сред страните с най-отрицателни нагласи на 15-годишните.

Това не е дори някакъв "балкански феномен", тъй като учениците в страни като Турция Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово и Румъния са на другия полюс /т.е. те са доста по-толерантни/.

Имайки предвид уникалната роля на училищата в подготовката на младежта за участие в нашия свят и в настоящата реалност, PISA разработва рамка за обясняване, оценка и подпомагане на глобалните компетенции на подрастващите.

 

   Информацията е на разположение и на взимащите политически решения, лидерите и учителите по света.

  

   Взимащите политически и образователни решения в България обаче, през последните години са ГЕРБ в коалиция с националистите от ПФ.

Всъщност съобразно все по-силното възвръщане на етническия национализъм в учебните програми в българското училище, едва ли трябва да се учудваме, че българчетата към днешна дата са едни от най-нетолерантните в света.

Ето и съвсем пресни примери за възвръщане на етническия национализъм (най-вече като враждебност към турците и към Турция) в българските учебници и в българското училище:

 

1.В часа по музика, учениците от 6-ти клас започнаха да изучават като песен, стихотворението „Къде си, вярна ти любов народна?“ от Добри Чинтулов, който е живял между 1822-1886 г. Стихотворението се състои от осем куплета, но в урока по музика са включени само първият, вторият и четвъртият куплет. А третият /леко цензуриран/ куплет на това стихотворение е следният:

„На кръста си тънки саби запашете,
за бащината си земя станете,
тъпчете (колете-в оригинал) турски племена,
пълнете с техните тела
пространните равнини,
дълбоките долини!“

Четвъртият куплет в оригинала завършва с фразата „неверни мюсюлмани!“, но в учебника по музика е заменено с „неверни врагове!“ Стихотворението като цяло проповядва явен етнически национализъм и омраза.

Незнайно защо пък с големи букви над стихотворението стои и надписа „ТРЕТИ МАРТ- НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“?!  Тук явно се прави препратка към Сан Стефанския договор и по някакъв трагикомичен начин се иска да се накарат 12-годишните деца да копнеят за договор „ подписан между две големи империи“ и действал само около 4 месеца...

2.В учебника по литература за 7-ми клас включвайки стихотворението „Стани, стани юнак балкански“ пак от Добри Чинтулов, вече като част и от изпитната програма, също открито се бълва омраза срещу турците и срещу Турция.

Последните редове на това стихотворение завършват както следва:

„Да си развием знамената, 

да светне нашата земя, 

да си прославим имената, 

да гинат турски племена!” 

 Под стихотворението пък е добавено странното подвеждащо пояснение, ЧЕ "полумесец Отомански“ означава „Национално знаме на Турция"??!!

Националната държава Турция обаче е създадена през 1923 г., т.е. 37 години след смъртта на Добри Чинтулов…, т.е. авторите на учебника явно целят насочване на "омразата" и срещу държавата Турция...

Като произведение от изпитната програма и това стихотворение ще се изучава (анализира и рецитира) задължително от всички ученици без оглед на собствената им етническа принадлежност! 

Това от своя страна, за децата от турски произход в българското училище създава и ще създава среда- още по-принизяваща и обидна във връзка с признаците и особеностите им като етнически турци.  

Децата от различните етнически групи(българчета, турчета и др.) в България ще трябва да анализират стихотворението "Стани, стани, юнак балкански"- произведение, в което авторът, както си споменава „отоманците*”, в последния куплет конкретизира, че желае гибелта на „турските племена”: 

Преди около 150 години по замисъла и целта на своето създаване, тези произведения вероятно са имали определено значение, но какво ще се цели с тях ДНЕС? 

  Каква е целта на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изучаване на тези произведения ДНЕС в силно мултиетническата и мултикултурна среда на българското училище?

Съотносими ли са тези произведения към днешното общество на България? 

  Трябва ли младите българчета да се учат да приравняват своята обич към родината с омраза към турците, съобразно "посланията" в това 180 годишно „възрожденско“ произведение? 

  По какъв начин 13-14 годишните турчета трябва да обичат своята родина-България, ако тази обич се показва като равностойна на омраза към тяхната етническа група т.е. към самите тях?

Предвид цялата тази „вина“ и на българското образование, плачевните отрицателни резултати от проучването на PISA, че българските ученици на 15 години са сред най-нетолерантните ученици в света, всъщност никак не са изненадващи, те са в резултат и на откритото насаждане на етнически национализъм и омраза с произведения от преди 160 или 180 години.

 rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: петък 14 май 2021 18:16
Сродни статии: Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Резилът в българските болници… Етническата Асимилация на турчетата в България Продължава!!! Език на омразата и гафове на български политици Турски съд призовава българските граничари причинили смъртта на турски рибар Почти половината българските граждани не биха подали сигнал за корупция С "език на омразата*" Прокурорка „стяга*" редиците на Атака и ДпС „Турските" Лозунги от 1990г.,Българските Политици и Българската Държава! Нивото на омразата към Турците… НЕ НА ВЕРСКАТА ОМРАЗА- Сдружение „АЛТАЙ" сезира Главния Прокурор
Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат

1 Отговорите на Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.