Новини  

Етническата Асимилация на турчетата в България Продължава!!!

0 Коментари
3791
11 фев 2019

Член 29 1. от Конвенция за правата на детето на ООН, Ратифицирана с решение на ВНС от 11.04.1991 г. - ДВ, бр. 32 от 23.04.1991 г. В сила от 3.07.1991 г. гласи:Държавите - страни по Конвенцията, се споразумяват, че образованието на детето трябва да бъде насочено към: б) развитието на зачитането на човешките права и основните свободи и на принципите, провъзгласени в Устава на ООН;

в) развитието на чувството на уважение към родителите на детето, към неговата собствена културна самоличност, език и ценности, към националните ценности на страната, в която детето живее, на страната, от която то произхожда и на цивилизации, различни от неговата собствена;

 Член 30 от Конвенцията гласи:

 В тези държави, в които съществуват етнически, религиозни и езикови малцинства или коренно население, дете, принадлежащо към такова малцинство, или произхождащо от коренното население, не може да бъде лишавано от правото в общност с другите членове на неговата група да се ползува от неговата собствена култура, да изповядва или практикува неговата собствена религия, или да използува неговия собствен език.

 А, съгласно Чл. 5 ал. 4 от Конституция на България, Конвенция за правата на детето, като Международен договор, ратифициран по конституционен ред е част от вътрешното право на страната и има предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които му противоречат.

Или иначе казано, съгласно международните ангажименти на България, турчетата могат свободно да ползват по между си и майчиния си турски език по между си включително и в училище

Въпреки, всичко това обаче езиково-етническата гавра и комунистическите методи в опит за асимилация турците в България за съжаление и днес, продължават да се прилагат на практика в много български държавни училища.

Всичко това се случва в България, която е ратифицирала Конвенция за правата на детето на ООН, и като страна членка на Европейския съюз е поела ангажименти за спазването на всички аспекти от човешките права на малцинствата в страната.

И по настоящем, някои бивши кадри на комунистическото ДС, изпълняващи ръководни функции в някои български училища продължават свободно да прилагат методите на принудата и езиковото насилие над турчетата в училище- живковистките методи на обвиняване и наказване на турчетата за говорене на майчин турски език.

 Такъв е и случаят описан подробно от Г-жа Фатме Чаушева учителката по литература в селското училище в село Врани кон, община Омуртаг.

 Ето как учителката описва продължаващата и в днешно време асимилационна гавра с турчетата в училището:

 Език мой Майчин!

 Език мой Майчин, толкова години си оръфан, обрулен, както от чужди, така и от свои! Защо ли към теб се странят като от отровното цвете Белодона, искат да те изтръгнат с корена заедно?! През годините комунизма беше захвърлен в забравата. А Демокрацията я чакахме с надежди, че отново ще възскръснеш като птицата Феникс от пепелта си. През първите години що-годе ти се възроди. Но , уви!

На политическата фондова борса толкова евтино те изтъргуваха. За тебе се сещат само преди избори или един ден в годината, за да отпразнуват Денят на Майчиния език с някое стихче или песнички. Господа султани, везири, аги, нищонеправещи в офиси помислили сте колко ученици изучават Майчиния Турски език? Влязохте ли поне веднъж в библиотеки или училища какви книги има, какво мислят децата?

Ще Ви дам примери:

Това е една тетрадка, където дежурният ученик записва кой говори Турски език . Това безумие е по нареждане на Директора на училището

 Превърнал училището в свое ЕООД

 Това е в едно балканско село в Герловото, с. Врани кон.

 "Обучен кадър" на ДС безпроблемно прилага асимилационната програма на партията -майка БКП.

 От къде ли не потърсих подкрепа , за да се спре това безобразие. Уви! Винаги удрях на камък.

 Имахме много добра колежка по Турски език, но под предлог, че община Омуртаг не може да й осигури заплата , я съкратиха. 

След 1-2 години Майчиния език го пратиха в забрава.

 Сега нито един учител не може да постави въпроса за Турския език. 

България е член на ЕС и поела ангажимента за правото на избор, правата на детето.

А се питам дали тези важни документи важат в дълбоката провинция?

 Докога ДС ще дирижира живота ни в БГ ?

 

rodopite.net

 

Вижте също:

Ти защо не знаеш Български бе…?!

http://rodopite.net/blog/ti-zashtcho-nie-znaiesh-blgarski-bie/

Една смела туркиня пита: „Накъде народе мой?!"

http://rodopite.net/blog/iedna-smiela-turkinia-pita-nakdie-narodie-moj/

 

 

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: събота 14 ноември 2020 12:06
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
Етническата Асимилация на турчетата в България Продължава!!!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.