Новини  

Ердоган Поздрави Кърджали !

0 Коментари
787
14 юни 2018

Ердоган Поздрави Кърджали ! 

Турският президент Реджеп Таййип Ердоган поздрави турците и мюсюлманите в Кърджали от големия екран на „Конвоя на Берекета” преди последната голяма благотворителна вечеря – ифтар и преди свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

 Мега инициативата "Братството не познава граници", се организира за 14 поредна година от Истанбулската община Байрампаша и обхваща 10 балкански държави в цялата територия на Балканите. Тази година първият ифтар беше в Гюмюрджина, а последната вечеря, снощи на  13-ти юни на площад „Освобождение“ в Кърджали. 

Над три хиляди мюсюлмани се събраха снощи в центъра на Кърджали, на благотворителна вечеря-ифтар дадена от истанбулската община Байрам Паша в рамките на инициативата „Конвоя на Берекета”. 

На ифтара* присъстваха районният мюфтия Бейхан Мехмед, зам. кмета на община Байрампаша, вице-консулът от Генералното консулство на Турция в Пловдив, кмета на община Кърджали и областното ръководство на ДПС Кърджали.   

  Предвид силната лява-идеологическа привързаност на ДПС с партията на Кълъчдароглу- СНР и проведения специален митинг на СНР/ДПС на 31 май, пред стадиона в Кърджали, появата на ДПС-арите на ифтара* на община Байрампаша изненада турците в Кърджали.   

Вероятно, дори кмета на Кърджали и ръководството на Догановата партия, ясно осъзнават победата на коалицията АКР/МНР и президента Реджеп Ердоган на предстоящия вот на 24 юни. 

Присъстващите бяха поздравени от името на кмета на Байрампаша и Генералния консул в Пловдив.

Кмета на Кърджали благодари на организаторите на ифтара и честити идващия Рамазан Байрам на мюсюлманите. 

Президентът на Турция Реджеп Таййип Ердоган и съпругата му, помахаха от специалния мега-телевизионен екран, а кратък поздрав от страна на държавния глава на Турция прозвуча за турците и мюсюлманите в Кърджали и на Балканите.

 Организаторите излъчиха и кратък документален филм за историята на Балканските мюсюлмани и за изгнанието, насилието, систематичните изселвания и разделението на мюсюлманите след Руско-Турската и Балканските войни.

Организаторите от община Байрампаша, запознаха на място Кърджалийци с автентичното турско изкуство „Ебру” и с турската Калиграфия, като стотици мюсюлмани получиха красиви Ебру рисунки или красиво изписани с имената си калиграфии. 

Специален гост на вечерта беше и популярният изпълнител на румелийски песни Ариф Шентюрк, който изпълни популярни румелийски турски и македонски песни. 

  Под съпровода на Ариф Шентюрк и оркестъра, турците и мюсюлманите в Кърджали за първи път пяха на открито и популярната турска песен „Маршът на Плевен” написана в чест на героичната 5 месечна отбрана на Плевен срещу руснаците от страна на Осман Нури Паша. Песента е написана в Истанбул от турския композитор Мехмет Али Бей преди 108 години. Това е една от любимите румелийски песни на всички мюсюлмани на Балканите. 

  Празничната вечеря бе приготвена на място от готвачите на конвоя от пресни и качествени местни продукти. Екип от над 70 души  се грижеха за безупречната организация, подготовката и топло поднасяне на ястията.  

В менюто бяха включени вкусен тас кебап, пиляф и турски толумбички. 

Имаше и от традиционния османски шербет.

 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 14 юни 2018 20:00
Сродни статии: Нов джамийски комплекс се издига величествено над Кърджали Президентът Ердоган откри най-голямата болница в Европа Кърджалиец притежава Първия Официален Печат на България! ВОЛЯ и НПСД започнаха работа в Кърджалийско Кърджалийчета на детска ясла в… Хасково ДпСарска сол против уроки в Кърджали ГЕРБ ли защитава учителя-наркоман от Кърджали?! Кърджалийски дрогиран учител-шофьор щеше да вози ученици И началникът на УНГ в Кърджалийската болница - д-р Тургай е бил агент на ДС Пак рекетьорска чета в Кърджали
Ердоган Поздрави Кърджали !

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.