Новини  

ЕК разследва финансирането на Църквите, може да спре парите ако…

0 Коментари
1684
12 мар 2019

Европейската Комисия е започнала разследване на финансирането по ПРСР, на църквите и манастирите в България и може да спре финансирането, ако се докаже, че парите за християнското вероизповедание са давани при- Дискриминация на базата на етнос или религия, съгласно Директива № 2000/43/EC . 

Отговор е получен от Началника на Дирекция „Правосъдие и потребители”Г-н Шаболкс Шмит. 

Разследването е започнато след жалба подадена в ЕК, от мюсюлмани от България. 

Както е известно, за последните 10 години по мярка 322 от Програмата за Развитие на Селските Райони в България са напълно обновени и ремонтирани стотици църкви и манастири за около 100 милиона лева. Това Европейско подпомагане за християнските храмове продължава и през настоящия програмен период.  

Въпреки, че по заглавие тези мерки за Европейско подпомагане предполагат да се подпомага и финансирането на нехристиянските храмове, то към момента не е установено да е подпомаган ремонтът или обновяването на нито една джамия или месчид в България. 

Администрацията на Държавен Фонд Земеделие, вече е толкава убедена, че по тази мярка се подпомагат само християнски църкви и манастири, че дори всички образци на документи за кандидатстване по настоящата подмярка 7.6 са специфично създадени, конкретно за подразделенията на БПЦ и дори допустимите разходи са конкретизирани само и единствено за църквите и манастирите.  

„Същевременно много от джамиите на мюсюлманите в България обаче не са ремонтирани и поддържани с години и са в окаяно състояние, често пред разруха.  твърдят в своята жалба пред Комисията, мюсюлманите от България. 

Те настояват ЕК „…да намери начин и формула за пропорционално финансово подпомагане и на мюсюлманските храмове в България…” защото сегашното подпомагане само и единствено на християнските храмове /църкви и манастири/ с европейски пари е бил „…пример за пряка религиозна дискриминация или дискриминация на верска основа по мярка за подпомагане с европейски пари.  

Мюсюлманите се обосновават с това, че мюсюлманите в България са били над 20% от населението на страната, т.е. над 20% от добавената стойност в икономиката и над 20% от данъците се плащали от мюсюлманите. 

Според жалбоподателите, „размотаването на проблемите със статута и представителността на Мюсюлманското Вероизповедание в България” не би трябвало да представлява формална пречка за Европейско финансиране. 

Жалбоподателите твърдят, че формално-административно Мюсюлманското вероизповедание в България е била „…оставена извън Европа” и това ощетявало Главно мюфтийство и всички мюсюлмани в страната.

 

rodopite.net

 

Вижте също: 

Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

http://www.rodopite.net/blog/diesietki-milioni-ievropiejski-ievro-za-crkvitie-i/

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 12 март 2019 10:38
Сродни статии: Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата
ЕК разследва финансирането на Църквите може да спре парите ако…

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.