Новини  

Грешните действия на арменските лидери

0 Коментари
2221
23 фев 2021

През месец ноември м.г. бях написал статията „Истината за Нагорни Карабах“ http://rodopite.net/blog/istinata-za-nagorni-karabach-/ Българския вариант на тази статия по-късно споделих под една публикация във Facebook група на арменци живущи в България, по-точно в групата на „Вестник Ереван“. След, това лицето Степан Агукян, който твърди и че е бил един от бившите редактори на този вестник ми изпрати следното заплашително и пълно с омраза съобщение по messenger:

(1) Дурмуш Арда

Не се набутвай между шамарите, драги, защото никой не ти е делегирал права да адвокатстваш на азерите! Българските турци е най-добре да спазват неутралитет или поне до проявят толерантност и дипломатичност, защото сме в едно и също дередже – става дума в милата родна България!!

(2) Никой не ти пречи да виждаш в татарите някакви роднини и съмишленици, но първо вие и като общност и като малцинство и като партия, трябва да признаете чудовищното престъпление на Османска Турция, а после да се изказвате по актуални проблеми на съвременната политика! След като не искате да го направите,  защо си мислите, че ще ви даваме думата по такива въпроси и ще ви отговаряме!?

(3) Чудно е един родопски турчин или помак, представящ се с туранското знаме на личната си страница да заема такава радикална позиция по въпрос, който логично не го ангажира.

(4) Явно е емоционално ангажиран, и то прекалено, но пък ние сме в правото си да не даваме трибуна на хора и общности, които не признават Арменския геноцид, така че питам редколегията  – защо му давате гласност, а не го изтриете и заб(р)аните?!!!

(5) „Геноцидът“ в Ходжали за пореден път се използва в контрадикция с документи и факти – разобличилият това азверско престъпление азербайджански журналист от азерски произход беше убит, защото първи и единствен заснима труповете и доказа, че азверите са убили тези основно - мъцхетински турци! Освен това геноцид на един град или едно село няма в природата, нито в историята, освен в болни мозъци!!!

(6) Болни от великотурански и тюркски шовинизъм, пантюркизъм и ислямизъм, който не е религия, а идеология и политика! Седнал да ни разказва истории, които са съчинени от такива като академик Багиров и прочее лумпени в науката! Хайде холан! Анаасънъ… знаеш къде!!!

Ст.Агукян

Бивш редактор 

на в. „Ереван“"

Всичко това е написано от човек, който се смята за просветен представител на арменците, и по някакъв начин изразява духовното състояние на арменската диаспора.

 Аз разделих това съобщение на шест части/точки със съответните изводи:

1.-во: Още в първите думи на написаното от Степан Агукян, се съдържат заплашително, подигравателно и наставническо отношение към турците в България…и омаловажаване на същите…

2.-ро: Тука има пренебрежително отношение към татарите, като част от турската общност, смята че турското малцинство в България е представлявана само от една партия и настоява, че турците нямали право на мнение без да признаят т.нар. „арменски геноцид“. Вероятно не е запознат, че за последните 150 години, над 10 милиона турци от Крим, Кавказието и Балканите също са насилствено прогонени от родните си места. В същото време османската власт през Първата Световна Война прогонва около 428 хиляди арменци предимно свързани с подривна дейност. От тази гледна точка, ако един турчин признае т.нар. „арменски геноцид“, това би означавало предателство към собствения си етнос и собствените си деди, които също са подложени на прогонвания през войните в края на османската държава…

Така Ст. Агукян ми пише, че за да имаме право на мнение и на отговор, ние турците трябва да разсъждаваме като арменци, но противоречейки на себе си ми пише лично съобщение.

3.-то: Специално подчертава „Родопски турчин или помак“. Вероятно иска да ни напомни и подплаши с това, че по време на Балканската война, около 200 арменски четници водени от наемните убийци Гаредин Нъжден и Антраниг Озанян, избиват хиляди цивилни мирни турци и помаци в Родопите. (Тези двамата по късно през Първата Световна Война участват в погроми и избиване на хиляди турци в районите  Източен Анадол, Нагорни Карабах и Зангезур. Антраниг Озанян умира през 20-те години на миналия век, а Гарегин Нъждех през Втората Световна Война заедно с нацистите участва в геноцида и над евреите).

Може би има намеци и за бившата арменската терористична организация "АСАЛА"... Кой знае?...

 Степан Агукян разпознава знака с двете стрели и лъка от моята Facebook страница, като „Туранско знаме“, а явно не знае, че това е тотемен знак на Огузкия род "Кайъ", от който произлизат селчукските и османските турци, които основават държави в Мала Азия, както...и на основателите на Дунавска България и рода "Дуло"

(Отгоре: Знака с двете стрели и лъка от моята Facebook страница.

Отдолу: Същият знак го има и в Двора на Кирилицата в Плиска, който е построен от арменеца Карен Алeксанян.)

 

4.-то: Критикува админите на „Вестник Ереван“, за това че са ми дали гласност…

5.-то: Бълва омраза срещу азерските турци. Пренебрегва избиването на хиляди азерски турци и прогонването на милиони през 90-те години. Отрича избиването на 613 азербайджански турци,- между които има жени и деца -  на 26 Февруари през 1992 в Ходжали. Служи си с лъжливи твърдения.

6.-то: Бълва омраза срещу турците и ислямската религия. Като кон с капаци, се опитва да унижава различното мнение и започва да псува…. Всичко това е от един от бившите редактори на издавания в България вестник „Ереван“- Степан Агукян.

Текстът на цялото съобщение на Ст. Агукян е показателен за ограниченото виждане на един от съвременните представители на арменската интелигенция и диаспора… И впоследствие пълно поражение за арменския народ в Нагорни Карабах.

Какво е било положението на арменската интелигенция в края на 19-ти и началото на 20- ти век?

В книгата "Смърт и изгнание" на американския историк Джъстин Маккарти има следния откъс (в турския превод на 129-а стр., а на българския превод на 150-а стр.) в който се описва положението на арменската интелигенция в 1893-95 години, тоест, преди  първото сасонско въстание на арменците през 1894 година и след това (Сасон, град в днешна Турция, област Батман):

"Един от (арменските) революционери е казал на д-р Хамлин, основателя на "Робърт Колеж", че ханчанските банди ще "следят възможности да убиват турци и кюрди, да подпалват техните села, а след това да бягат в планините. Сетне разярените мюсюлмани ще ги изколят с такава бруталност, че Русия ще се намеси в името на хуманността и християнската цивилизация". Когато ужасеният мисионер осъдил плана като пъклен и прекалено жесток, надминаващ всичко, на което се е натъкнал, (че такава "схема" може да превърне името на арменците в омразно за всички цивилизовани хора),  той е получил следния отговор: "Няма съмнение, че на Вас Ви изглежда изглежда така; но ние, арменците, сме решени да се освободим. Европа обърна внимание на насилието в България и освободи българите. Тя (Европа) ще се вслуша и в нашия зов, когато се извиси чрез писъците и кръвта на милиони жени и деца... Ние сме отчаяни. Ще го сторим""

Сайрус Хамлин, за същият арменски "революционер" е казал, че е "арменски джентълмен, който знае много добре и английски"(сигурно е възпитаник на Робърт Колеж) и за това се пише по определено в една статия във вестник Ню Йорк Таймс от 23 Август 1895 година:

"...Тогава аз му казах: "Но, вашият (арменски) народ не иска покровителството на Русия. Те предпочитат Турция, колкото и да е лоша. Империята разполага със стотици мили територия, където може да живеете или да се преселвате. Това е така през цялото време на мюсюлманска власт. Ако вашият (арменски) народ предпочиташе Руското правителство, то сега те нямаше да са арменски семейства живущи в Турция."

"Да" каза той, и добави:"за тази глупост, сега те трябва да страдат".

Аз разговарях и с други арменци, които казаха същите неща, но никой от тях не потвърди, че той е член на тази партия. Заблуждаването е нормално за хора заети с убийства и разбойничества. В Турция, партията се опитва да настрои турците срещу мисионерите-протестанти и срещу арменците-протестанти. Всички проблеми на мерзифонците(Мерзифон, град в днешна Турция) идват от тяхното (идеологично) движение. Те са лукави, безпринципни и жестоки. Те тероризират собствения си народ(арменците) за пари, заплашвайки ги с екзекуции. Всъщност заплаха често еизпълнявана реално."

Същата статия (с откъси) продължава така:

"...Но за да покажем, че предсказанието на Отец Сайрус Хамлин е валидно, американският читател трябва да види и следният пасаж от писмо написано от специалния кореспондент на Associated Press, който е посетил Турция след Сасонския бунт, и който се противопоставя на турското правителство, пише следното: "Действително има факти, че арменските конспиратори са се подготвили да убият Отец Edward Riggs както и още двама американски свещеници в Мерзифон и после да обвинят за това турците, за да предизвикат наказателна акция на САЩ спрямо турското правителство и така да постигнат арменската независимост. Всъщност мисионерите са избегнали убийството си, само поради предупреждение от техен приятел арменец.  Д-р Riggs е човек, който е всеотдайно посветил живота си в просветяването на арменски младежи в мисионерските училища и е човек направил много повече от който и да арменец за идеята за независима власт на арменците. Но, (арменските) революционери-конспиратори вероятно слабо са се интересували от този факт. Разбира се не е възможно да се каже докъде са се разпостирали радикалните идеи сред (арменските) револиционери пропагандисти, но заплануваното от някои от техните водачи е повече от шокиращо. Накратко техният план е бил да извършват зверства над турците, след което разгневените турци да шокират Християнския свят с прекалени жестокости при последващото отмъщение. При противопоставяне и възразяване на тези не-християнски планове (на арменските революционери), тези, които са отговорни за тях просто казват: "За вас това може да изглежда жестоко, зверско и варварско, но ние знаем какво точно правим и защо го правим...""

В същата статия се прави и следната констатация:

"...Причините, поради които английската общественост подкрепя арменците са както политически така и религиозни. В Англия няма реална представа за същността на арменците. Освен това, в Европа всички приемат, че арменците са с доста по нисък статус в сравнение с турците. Арменците дори и в древността не са постигнали велики дела. Тяхното влияние в света е било нищожно. Те не са оставили следи в науката, изкуствата, литературата или военни постижения. Но, те са християни и това е едната причина английската общественост да ги подкрепя. Политическата причина, поради която се подкрепят арменците е, че Англия се опитва скандално да се намесва в територията на Египет, която в крайна сметка легитимно принадлежи на Султана (на Османската империя). Нагледно, това е равнозначно на това, Англия да превземе един (американски) щат,  в който вие живеете и в същото време да се намеси на вашите взаимоотношения с индианските племена, които са открити още от Колумб на този континент."

Както се вижда, след потушаването на първото сасонско арменско бунтуване от 1894 година, арменците правят същите грешки и във второто сасонско бунтуване от 1904 година и по време на Първата Световна Война.

Арменските организации като „Хънчак”, „Ташнак” и други подобни взимат като пример Априлското въстание на българите, но забравят, че българите и тогава са били мнозинство спрямо другите етнически групи. Например тогава София с 85 %, Велико Търново с 71%, Филибе(Пловдив) с 60%, Стара Загора с 76%, Бургас с 68%, са с преобладаващо християнско население.

След Руско-Турската война от 1877-78 год. Русия излиза доста изтощена и се бори с вътрешни икономически проблеми, плюс това излиза и победена от Руско- Японската война от 1905 год., а западните държави не искат арменците да са под руско влияние и затова не изпращат „очевидец” като американския журналист МаКГахан на сасонските арменски бунтове.

По времето на Балканската война, османската държава е в упадък и османската династия вече няма сили да управлява държавата, но странно защо хънчакските арменски организации не се възползват от това и не се разбунтуват, а това е последният шанс да откъснат територии от империята. Защото след поражението от Балканската война османската държава вече е под пълното ръководството на младотурците.

А по времето на първата световна война, Османската империя вече под ръководството на младотурците води успешна отбранителна война в Чанаккале срещу империални сили като Англия, Франция и Италия, а в източните си райони и срещу царска Русия.

Точно в разгара на тази отбранителна война, тоест на 14.04.1915 г., една арменска бунтовническа група (с помощта на царска Русия), успява да превземе град Ван, избивайки хиляди мюсюлмани и в околните вилайети. Като се има предвид, че тогава във Ван живеят 68 хиляди арменци и 180 хиляди мюсюлмани- турци, кюрди, араби и т.н.

Десет дена след ванския бунт на арменците, тоест на 24.04.1915 г., младотурците,  обвинявайки за измяна и предателство, арестуват 556 арменски хънчакски лидери (после някои от тях са наказани със смърт за измяна и предателство по време на военно положение). Тогава при последвалите обиски в арменските хънчакски къщи и помещения само в Истанбул са открити 358 пистолета филовир, 111 винчестера, 19 пушки маузера, 74 мартини, 96 маниера, 78 гъра(маузер с къса цеф), 3 591 различни пистолета, много други боеприпаси и 45 221 различни куршуми и боеприпаси за тези оръжия.

В същото време, хънчакските чети въоръжени от от царска Русия, продължават да избиват стотици мюсюлмани в Източен Анадол.

През Балканската война, като главен лекар на военната болница в Едирне(Одрин), д-р Бахаттин Шакир става свидетел за избиването на стотици хиляди цивилни турци и за прокудването им от родните им места и в началото на Първата Световна Война виждайки същата участ на мюсюлманите в Анадола, дава предложение на младотурското правителство за изселването на бунтовническите арменски групи от тези територии. За да не се повтори това масово избиване от Балканската война, на 27.05.1915 г. младотурското правителство издава заповед за изселване на тези бунтовнически групировки към Халепо, Мусул и др. Факт е, че мюсюлманите отначало са воювали срещу арменците за своето оцеляване, но по време на изселването на арменците, същите са нападани от мюсюлманите за мъст. Според независими източници, в тази гражданска война, мюсюлманите дават повече жертви.

Арменската диаспора внушава на световната общественост, че целият арменски народ се е борил против османската династия. Напротив, до половината на 19-ия век арменската църква и целият арменски народ са били поддръжници на османската династия. Например след превземането на град Бурса, този град става столица на османската династия, но става център и на арменското духовенство, същото се повтаря и след превземането на Истанбул. По време на османската династия, за реда и законодателството между арменците е отговорно арменското духовенство.  Едно от доказателство за това е българският израз от онова време „Оплачи се на арменския поп”. През 16- ти и 17-ти век, когато османската династия прогонва и разпръсква турските кланове, арменците са смятани от османския султан за „миллети садъка”(вярна на султана общност).

След откриването на мисионерските училища в османските територии от половината на 19-и век, в зависимост от тези училища, арменският народ се разделя на проруски, проамерикански, профренски и тн. Но, голяма част от арменския народ продължава да бъде вярна към османската династия. Например в първия османски меджлис(парламент) от 1876 г. има 9 народни представители от арменски произход, а във втория меджлис от 1908 год. арменските представители вече са 12.

От 1867 до 1913 год. в османските правителства е имало 13 министъра, десетки висши бюрократи или дипломати от арменски произход. Както се вижда, армеците са в управлението на османските сараи, а майката на Султан Абдулхамид Втори също е арменка…

По време на Първата Световна Война срещу западните окупатори в Чанаккале и срещу руските окупатори в източен Анадол, заедно с турци, кюрди, араби, бошнаци, албанци, рамо до рамо се сражават и загиват хиляди арменци. Например братята Вахан и Карекин Пастърмаджъян се сражават един срещу друг; Вахан в османската, а Карекин в руската армия…

В Чанаккале от загиналите 215 османски лекари, 82-ма са от арменски произход.

Днес в Мемориала на Мъчениците герои в Чанаккале и героите от арменски произход си имат паметни плочи и се почитат от турския народ.

През ПСВ в Чанаккале геройски загиват над 250 хиляди османски поданици и точно тези 250 хиляди загинали и още толкова геройски сражавайки се ветерани, спират западните империалистични сили в Чанаккале. Именно това пък ускорява Болшевишката революция и упадъка на царска Русия, която през Босфора очаква големи помощи от западните държави.

Арменците като народ и Арменската диаспора не си признават, обаче победата в Чанаккале и впоследствие силното отслабване на царска Русия, с подкрепата на Османската империя през 1918 год. Армения, Азербайджан и Грузия обявиха независимостта си от царска Русия.

Първото правителство на независима Армения е образувано в Тбилиси(Грузия) и първото си международно споразумение подписва с османската империя и после членовете на това правителство са придружени при преместването си в Ереван от османските войски, защото Ереван и Гюмри тогава са все още под османска власт...

Въпреки това(за благодарност), после арменците прокудват всички турци от днешните арменски територии, етническа чистка със същата жестокост се повтаря и в окупираните азербайджански теритoрии през 90- те години на миналия век …

В днешна Турция 70 хиляди души от арменски произход имат турско поданство, в Истанбул има арменска патриаршия, около 40 са арменски църкви, има десетки арменски училища, арменска болница, арменско сиропиталище и т.н.

В днешна Армения, на всеки човек от населението се пада по 10 декара площ, а преди 30 години, арменците окупирайки азербайджански територии към тази площ прибавиха още по 6 декара на човек от населението, но пак не можаха да си повишат благоденствието или стандарта на живот. В Турция на човек от населението се пада по 9 декара, но в Турция нелегално работят и живеят и около 100 хиляди арменци с арменско поданство- те бягат от мизерията в Армения.

Както се вижда…

Въпреки пълната „подкрепа” на западните страни и Русия, в арменската история, в съвременна Армения, в арменската диаспора, в арменското духовенство, в арменската интелигенция все нещо куца…

Защото са разделени на проруски, проамерикански, профренски или проанглийски…

Според френския философ Монтескьо „Всеки народ заслужава съдбата си”

 А от края на 19-ти век съдбата на арменският народ е била все в ръцете на няколко империалистически сили.

Дурмуш Арда

 


(Оригиналната статия във вестник Ню Йорк Таймс от 23 Август 1895 година)

Последна актуализация на:: петък 26 февруари 2021 15:34
Сродни статии: Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Мистериозната карта на османския адмирал Пири Рейс Медиите на Пеевски хвалят Борисов, а ДПС „играе Австрия отмени забраната за забрадки в училища
безпринципни и жестоки. Те тероризират собствения си народ(арменците) за пари заплашвайки ги с екзекуции. Всъщност заплаха често изпълнявана реално." Сайрус Хамлин: "Те са лукави