Новини  

Гърция ратифицира Протокола за членството на Северна Македония в НАТО

0 Коментари
306
12 фев 2019

Republika e Maqedonisë Veriore /на албански

Република Северна Македонија /на македонски/

 

Гръцкият парламент ратифицира тази вечер споразумението на НАТО с Република Северна Македония за приемане в Алианса след постигнатото споразумение с Гърция, което стана възможно с подкрепата на албанските партии в Македония и което сложи край на 27-годишния спор за името на Македония, предадоха световните агенции.

 

Членките на НАТО подписаха споразумението със Северна Македония тази седмица, след като на 25 януари гръцкият премиер Алексис Ципрас, успя да прокара смяната на името на бившата югославска република, която вече официално ще се нарича Република Северна Македония (Republika e Maqedonisë Veriore на албански или Република Северна Македонија на македонски)

 

"Смятам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Постъпихме правилно", каза Ципрас на депутатите при днешните дебати.

 

Според македонския му колега Зоран Заев, успехът на Македония е гарантиран.

 

„По-лесно е със съюзници. Заявяваме гордо, че ние сме НАТО”, написа Ципрас в Twitter.

 

Приемането на Македония в НАТО бе подкрепено с мнозинство в 300-членния гръцки парламент.

 

Споразумението бе ратифицирано със 153 гласа "за" при 140 "против" и един "въздържал се".

 

Против ратификацията беше консервативната опозиция в гръцкия парламент. Според нейния лидер Кириакос Мицотакис, тя се осъществява при процес, който по безпрецедентен начин унижава парламентарните норми в страната.  Лидерът на Нова демокрация отново поиска избори заради разделението, до което е довело подписването на договор от Преспа. 

 

По този начин за първи път в историята на Европа- Балканска страна с два официални езика- Албански и Македонски и напълно спазваща правото на етно-религиозно самоопределение на своите граждани, е на път да стане членка на НАТО и ЕС.

rodopite.

0.0
Последна актуализация на:: вторник 12 февруари 2019 10:12
Сродни статии: ДПС-Кърджали от 4 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Продължават атаките срещу личността на Доц. Д-р Орхан Исмаилов Вандали потрошиха плакатите на Орхан Исмаилов в Кърджали! СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Зимната Идилия на Ахмед Дръндарски (СОПОЛА)! Касим Дал пише на ДПС, Орхан Исмаилов се бори за НПСД ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА на КОМУНИЗМА Евростат: Населението на България е най-мизерстващо в „богата" Европа!... Касим Дал по стъпките на Доган, но удари на камък!... България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни
Гърция ратифицира Протокола за членството на Северна Македония в НАТО

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.