Новини  

Героят на турците Наим Сюлейманоглу

0 Коментари
866
05 юни 2019

Обявиха имената на актьорите които ще вземат роля в новия проект на продуцентска къща „Dijital Sanatlar“, „Джобния Херкулес: Наим Сюлейманоглу“. 

Наред с младият актьор Хаят Ван Ек, който ще се въплъти в образа на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу във филма ще вземат роля и Йеткин Дикинджилер, Селен Йозтюрк, Гуркан Уйгун, Угур Гюнеш, Исмаил Хаджъоглу, Ренан Билек, Баръш Къралиоглу, Бюлент Алкъш, Мехмет Есен, Еврен Ерлер, Мустафа Кърантепе и Керем Атабейоглу. 

Йеткин Дикинджилер ще играе ролята на бащата, Селен Йозтюрк, майката, а Гуркан Уйгун ще въплъщава първият треньор Енвер Тюркилери, който открива таланта на Сюлейманоглу и му помага да достигне до най-високия връх на кариерата си . 

Продуцент е Мустафа Услу, а режисьор - Йозер Фейзиоглу. Сценарият е на Варъш Пиерхасан. 

Композитор на музиката на филма е Фахир Атакоглу, а консултант на филма Мухарем Сюлейманоглу, брат на Наим Сулейманоглу, който също се е отдал на спорта и е обучил щангисти - олимпийски шампиони. 

Кадрите на филма, наред с Турция, ще бъдат заснети и в  България и Азербайджан. Гала прожекцията ще се проведе на 25 октомври.

 

Едно интервю за вестник „Хюррийет“ от 2013г. на Наим е показателно за неговата борба за човешките права на турците и мюсюлманите в България. 

Ето какво казва гордият турчин от Момчилградското село Птичар/Ахатлъ: 

"Моето бягство в Турция, предизвика голям световен отзвук на репресииите на българската държава срещу турците. Светът научи какво се случва в изолирана тоталитарна България. Границите се отвориха и започна голямото етническо прочистване и прогонване на турците от България. През 1990 г. падна и режима на Живков. 

След разпадането на съветската мозайка, моето бягство разклати основите на тоталитарния държавен строй в България. Бях силен 18-19 годишен спортист, и бягството ми предизвика огромен интерес по Света.“ споделя Наим.  

"БЯГСТВОТО МИ ОТ БЪЛГАРИЯ УСКОРИ ДЕМОКРАЦИЯ"

Наим, продължава интервюто със следните думи: 

„Аз свалих диктатора Тодор Живков, който е виновен за насилствената смяна на имената и безброй мъчения над турците и мюсюлманите в България. Но, този диктатор е виновен за безброй мъчения и над българи. Моето бягство от България ускори демократизацията на България.“ 

"КАЗВАХА, ЧЕ НИКЪДЕ НЕ МОГА ДА ИЗБЯГАМ, НО АЗ ГИ НАДХИТРИХ И ИЗБЯГАХ"  

След това Наим споделя, още: 

„Дочух, че след свалянето си от власт, Живков е споделил, че е бил най-силният човек в България, но е бил сринат от мене. Живков е казал, че моето бягство в Турция е разклатило основите и е отслабило неговата власт. А той много ми вярвал, и вярвал, че моите успехи на спортния подиум са най-силната пропаганда за България и тоталитарния му режим. Иначе, в спортните делегации винаги имаше, служители на ДС, но аз ги разпознавах по дрехите им. Аз винаги се правех на лоялен към тях, и с времето започнаха да ми вярват напълно. Няколко пъти ме пробваха, като уж ме оставяха сам, и накрая стигнаха до извода, че аз Наим Сюлейманоглу няма да избягам! Но, сгрешиха! 

Най-лошото беше, че когато избягах, семейството ми остана там…

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: сряда 05 юни 2019 20:09
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция
Героят на турците Наим Сюлейманоглу

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.