Новини  

Героят на турците Наим Сюлейманоглу

0 Коментари
523
05 юни 2019

Обявиха имената на актьорите които ще вземат роля в новия проект на продуцентска къща „Dijital Sanatlar“, „Джобния Херкулес: Наим Сюлейманоглу“. 

Наред с младият актьор Хаят Ван Ек, който ще се въплъти в образа на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу във филма ще вземат роля и Йеткин Дикинджилер, Селен Йозтюрк, Гуркан Уйгун, Угур Гюнеш, Исмаил Хаджъоглу, Ренан Билек, Баръш Къралиоглу, Бюлент Алкъш, Мехмет Есен, Еврен Ерлер, Мустафа Кърантепе и Керем Атабейоглу. 

Йеткин Дикинджилер ще играе ролята на бащата, Селен Йозтюрк, майката, а Гуркан Уйгун ще въплъщава първият треньор Енвер Тюркилери, който открива таланта на Сюлейманоглу и му помага да достигне до най-високия връх на кариерата си . 

Продуцент е Мустафа Услу, а режисьор - Йозер Фейзиоглу. Сценарият е на Варъш Пиерхасан. 

Композитор на музиката на филма е Фахир Атакоглу, а консултант на филма Мухарем Сюлейманоглу, брат на Наим Сулейманоглу, който също се е отдал на спорта и е обучил щангисти - олимпийски шампиони. 

Кадрите на филма, наред с Турция, ще бъдат заснети и в  България и Азербайджан. Гала прожекцията ще се проведе на 25 октомври.

 

Едно интервю за вестник „Хюррийет“ от 2013г. на Наим е показателно за неговата борба за човешките права на турците и мюсюлманите в България. 

Ето какво казва гордият турчин от Момчилградското село Птичар/Ахатлъ: 

"Моето бягство в Турция, предизвика голям световен отзвук на репресииите на българската държава срещу турците. Светът научи какво се случва в изолирана тоталитарна България. Границите се отвориха и започна голямото етническо прочистване и прогонване на турците от България. През 1990 г. падна и режима на Живков. 

След разпадането на съветската мозайка, моето бягство разклати основите на тоталитарния държавен строй в България. Бях силен 18-19 годишен спортист, и бягството ми предизвика огромен интерес по Света.“ споделя Наим.  

"БЯГСТВОТО МИ ОТ БЪЛГАРИЯ УСКОРИ ДЕМОКРАЦИЯ"

Наим, продължава интервюто със следните думи: 

„Аз свалих диктатора Тодор Живков, който е виновен за насилствената смяна на имената и безброй мъчения над турците и мюсюлманите в България. Но, този диктатор е виновен за безброй мъчения и над българи. Моето бягство от България ускори демократизацията на България.“ 

"КАЗВАХА, ЧЕ НИКЪДЕ НЕ МОГА ДА ИЗБЯГАМ, НО АЗ ГИ НАДХИТРИХ И ИЗБЯГАХ"  

След това Наим споделя, още: 

„Дочух, че след свалянето си от власт, Живков е споделил, че е бил най-силният човек в България, но е бил сринат от мене. Живков е казал, че моето бягство в Турция е разклатило основите и е отслабило неговата власт. А той много ми вярвал, и вярвал, че моите успехи на спортния подиум са най-силната пропаганда за България и тоталитарния му режим. Иначе, в спортните делегации винаги имаше, служители на ДС, но аз ги разпознавах по дрехите им. Аз винаги се правех на лоялен към тях, и с времето започнаха да ми вярват напълно. Няколко пъти ме пробваха, като уж ме оставяха сам, и накрая стигнаха до извода, че аз Наим Сюлейманоглу няма да избягам! Но, сгрешиха! 

Най-лошото беше, че когато избягах, семейството ми остана там…

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: сряда 05 юни 2019 20:09
Сродни статии: Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция Триъгълникът на смъртта Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура Полонезкьой- Полският квартал на Истанбул Новата джамия в Атина е готова, София се ослушва...
Героят на турците Наим Сюлейманоглу

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.