Новини  

Държавата нехае за децата на България!

0 Коментари
2088
27 апр 2018

Държавата получи оценка от Среден (2.88) за грижата си за децата. 

Представянето на годишния доклад на организацията Национална мрежа за децата "Бележник*" направи Георги Богданов, изпълнителен директор организацията. 

Според Богданов най-тревожните тенденции през последните години са липсата на напредък в усилията за намаляване на детската бедност, системните проблеми в социалната сфера, системата за закрила на детето, недостатъчна координация между институциите, забавена реформа в системата на детското правосъдие и други. 

Най-ниска оценка от Среден (2.53) експертите дават на "Семейна среда и алтернативни грижи".  

Необходими са активни действия за гарантиране на правото н детето на семейство, чрез създаване на превантивни услуги, както и осигуряването на жизненоважни връзки със системите на здравеопазването и образованието, пише още в доклада. 

Със среден успех от (2.60) се нарежда областта на "Основните принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето".  

В тази област най-ниско са оценени усилията на намаляване на детската бедност.  

385 000 български деца живеят в бедност, а тези, които са в риск от бедност и социално изключване са 45.6%, показва проучването. 

Оценката в областта "Правосъдие" също е средна - (2.79). В проучването се посочва, че през годината няма никакъв напредък за осъществяването на реформата в системата на детското правосъдие, която се бави вече близо 10 години.

От Национална мрежа за децата оценяват успехите на държавата в област "Образование" със Среден (3.02).  

И тази област бележи значителен спад спрямо нивата на от предишните си три години. В доклада все пак се посочва, че има минимален напредък в областта на ранното детско развитие, но предоставяните услуги са с тесен обхват и ограничени териториално. 

В резултатите, посочени в доклада, сектор "Здравеопазване" получава оценка (3.19). Основният напредък на държавата в системата на здравеопазването, според прочуването, е в намаляването на детската смъртност, която достига 6.5 промила през 2016 година и все още е най-високата в Европа. 

За всичките години на издаването на доклада "Бележник" най-високата оценка, която се е поставяла на държавата, е Среден (3.28)! 

Докладът "Бележник*" извършва ежегоден мониторинг на поетите ангажименти от страна на институциите, касаещи правата на децата. 

Докладът включва и препоръки, които биха подобрили съществуващите политика и практики. Той разглежда 25 поети от държавата ангажимента в 5 области: 

  • "Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето";
  • "Семейна среда и алтернативни грижи";
  • "Здравеопазване";
  • "Образование";
  • "Правосъдие". 

Най-разпространеното мнение според допитването в проучването е, че дистанцията между хората и държавната власт е много голяма, иска се повече връзка между хората и институциите и обсъждане на политики, отнасящи се до тяхната работа. 

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: петък 27 април 2018 11:22
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и …
Държавата нехае за децата на България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.