Новини  

Държавата нехае за децата на България!

0 Коментари
990
27 апр 2018

Държавата получи оценка от Среден (2.88) за грижата си за децата. 

Представянето на годишния доклад на организацията Национална мрежа за децата "Бележник*" направи Георги Богданов, изпълнителен директор организацията. 

Според Богданов най-тревожните тенденции през последните години са липсата на напредък в усилията за намаляване на детската бедност, системните проблеми в социалната сфера, системата за закрила на детето, недостатъчна координация между институциите, забавена реформа в системата на детското правосъдие и други. 

Най-ниска оценка от Среден (2.53) експертите дават на "Семейна среда и алтернативни грижи".  

Необходими са активни действия за гарантиране на правото н детето на семейство, чрез създаване на превантивни услуги, както и осигуряването на жизненоважни връзки със системите на здравеопазването и образованието, пише още в доклада. 

Със среден успех от (2.60) се нарежда областта на "Основните принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето".  

В тази област най-ниско са оценени усилията на намаляване на детската бедност.  

385 000 български деца живеят в бедност, а тези, които са в риск от бедност и социално изключване са 45.6%, показва проучването. 

Оценката в областта "Правосъдие" също е средна - (2.79). В проучването се посочва, че през годината няма никакъв напредък за осъществяването на реформата в системата на детското правосъдие, която се бави вече близо 10 години.

От Национална мрежа за децата оценяват успехите на държавата в област "Образование" със Среден (3.02).  

И тази област бележи значителен спад спрямо нивата на от предишните си три години. В доклада все пак се посочва, че има минимален напредък в областта на ранното детско развитие, но предоставяните услуги са с тесен обхват и ограничени териториално. 

В резултатите, посочени в доклада, сектор "Здравеопазване" получава оценка (3.19). Основният напредък на държавата в системата на здравеопазването, според прочуването, е в намаляването на детската смъртност, която достига 6.5 промила през 2016 година и все още е най-високата в Европа. 

За всичките години на издаването на доклада "Бележник" най-високата оценка, която се е поставяла на държавата, е Среден (3.28)! 

Докладът "Бележник*" извършва ежегоден мониторинг на поетите ангажименти от страна на институциите, касаещи правата на децата. 

Докладът включва и препоръки, които биха подобрили съществуващите политика и практики. Той разглежда 25 поети от държавата ангажимента в 5 области: 

  • "Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето";
  • "Семейна среда и алтернативни грижи";
  • "Здравеопазване";
  • "Образование";
  • "Правосъдие". 

Най-разпространеното мнение според допитването в проучването е, че дистанцията между хората и държавната власт е много голяма, иска се повече връзка между хората и институциите и обсъждане на политики, отнасящи се до тяхната работа. 

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: петък 27 април 2018 11:22
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари
Държавата нехае за децата на България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.