Новини  

ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език

0 Коментари
4632
02 юли 2019

На снимката: Молбата на сдружение "АЛТАЙ" до община Кърджали... все още без отговор.

Покрай изказването на турския посланик за улесняване на изучаването на турски език в българските училища, политиците от ДПС и ДОСТ започнаха разпалено да изразяват и уж своята „голяма*“ загриженост по проблема. 

Истерията в изказванията е невероятна, като от ДПС твърдят, че са щели да изземват функциите на Министерството на Образованието и едва ли не със свои пари щели да напечатат така необходимите актуални учебници по турски език за училищата…  

От ДОСТ пък на фона на видимо двойния стандарт на България спрямо българските малцинства в чужбина и турското малцинство в страната обвиниха премиера в национализъм.

Всъщност, запознати твърдят, че в някои български училища все още се налагали методи от времето на „Възродителния процес“ за забрана и санкциониране при говорене на турски език, въпреки че съгласно Член 29 и Член 30 от Конвенция за правата на детето на ООН, децата имат право свободно да използват майчиния си език дори в училище и НЕ могат да бъдат санкционирани за говорене на роден/майчин турски език. 

А, съгласно Чл. 5 ал. 4 от Конституция на България, Конвенция за правата на дететое част от вътрешното право на страната и има предимство пред българските закони. 

На снимката: Писмено докладване на говорещите на турски език ученици в училището в село Врани кон. Снимката е предоставена от учителката по литература Г-жа Чаушева.

 

От гражданско сдружение "АЛТАЙ" в Кърджали, което вече 3 години организира безплатни курсове за обучение по турски език с професионални учители и учебни помагала, твърдят че „загрижеността“ на политиците от ДПС и ДОСТ по проблемите и ограниченията за изучаване на турски език в училищата е по-скоро фалшива. 

От ръководството на сдружението, споделят че нито един политик от тези партии, никога не се е поинтересувал от образователната дейност на сдружението, нито от начина, по който може да се допринесе за достъпността за изучаване на книжовен турски език. 

От сдружение „АЛТАЙ“ са особено разочаровани и от ръководството на община Кърджали, поради липсата на отговор на Молбата им за предоставяне на помещение в сградата на ОДК, за изучаване на книжовен турски език.  

Сдружението развива дейност в обществена полза и е подало Молба за предоставяне на помещение за образователна дейност до кмета на община Кърджали и до председателя на общинския съвет на 2-ри януари, 2019г.  

Въпреки, дългото протакване, от Гражданското сдружение все още се надяват, ръководството на община Кърджали да одобри молбата им, което значително ще улесни дейността на сдружението в областния център.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 02 юли 2019 20:36
Сродни статии: Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския Османски Гарнизон Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море Мюмюн Чолакоглу от концлагера Белене, осъди Българската прокуратура за бездействие Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия
ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.