Новини  

ДПС е против признаването на Турското национално малцинство

0 Коментари
5730
29 мар 2019

Очаквано, партията на Ахмед Доган изрази позицията за НЕпризнаване на статута на национални малцинства в България. 

Зам. председателят на ДПС и все още кмет на Кърджали- Хасан Азис в свое изявление по темата сипе обиди, като „…изпаднали хора”, по председателя и членовете на партия ДОСТ, поради инициативата, за организиране на подписка за признаване на статут на национални малцинства в България. Кметът на Кърджали обаче по този начин обижда и немалко членове и симпатизанти на собствената си партия ДПС, които също са готови да подкрепят инициативата за признаване на статут на национални малцинства в България. 

Въпреки, че до сега ДПС тактично не заемаше официална позиция по темата за статута на турското национално малцинство, то във вчерашното си изявление Хасан Азис открито заявява, че „…не споделя” т.е. не подкрепя инициативата за статут на малцинствата в България.
Кмета Хасан също заявява, че „Не се учудвам, че този въпрос се повдига от Кърджали и няма да се учудя сега да тръгнат емисари, които да се опитват да събират подписи от хора, които не са в течение на този въпрос и няма да имат своето много ясно гражданско основание за важността и полезността на такъв акт"
 

Турците живущи в България пък, хич не се учудват, че точно Хасан Азис от ДПС е против признаването на статут на национално малцинство за турците и мюсюлманите в България… Патосните речи на Хасан Азис в т.нар. Ден на Кърджали от последните години са с безгранична благодарност към никак нееднозначната за местното население, фигура на полковник Васил Делов и действията на неговия отряд от есента на 1912г… речи, които леко объркват дори и етническите българи в града: „…Дълбок поклон пред подвига и саможертвата на героите…”, които „освободили” Кърджали… Тази теза за т.нар. освобождение от 1912г. и едностранно възвеличаване на хасковския отряд на Делов, обаче са в силен разрез с реалните исторически факти, защото мнозина са невинните цивилни жертви сред местното турско население в Кърджалийско, Ардинско и около Момчилград от есента на 1912г. (Всяка година кмета на Ардино, например присъства на десетки възпоменания за тези цивилни жертви именно от есента на 1912г.) От друга страна, след кратък престой в региона Делов и войските му са принудени да се оттеглят на север, а Кърджали  е предаден на Царство България от страна на Османската Държава, не през 1912г., а година по късно, чрез подписване на Цариградския договор от Септември 1913г. Реалното предаване на Кърджали на България е извършено в края на Октомври 1913г. Именно затова българските институции в града датират, не от 1912г. а от края на 1913г.  

Чл. 8 от горепосочения договор гарантира свободата на вероизповеданието на мюсюлманите в България, равноправието им с останалите български поданици и целостта на мюсюлманските общини. Въпреки това обаче, броени месеци след подписването му, помаците от Пирин и Родопите са насилствено покръстени… 

Но, да се върнем на отказа на ДПС и Хасан Азис да подкрепят подписката за признаване на статута на национално малцинство на турците и мюсюлманите, живущи в България.  

Мнозина споделят мнението, че тази негативна позиция на ДПС, ще мобилизира още повече турците и мюсюлманите в България да се борят за законово гарантиране на етническите и религиозните си права, чрез признаването им за национални малцинства… 

Разбира се кмета Хасан Азис, както всеки български гражданин е свободен да се причислява, към която си иска етническа или религиозна група в страната…  

А, междудругото, някой спомня ли си позицията на кмета Хасан Азис, относно предоставянето на "Право на избор на хелал храна" за децата на мюсюлманите в Кърджали?!... Човешко право, което се признава и зачита във всички други Европейски държави.


rodopite.net

 

Вижте също:

Правото на Турците на Национално Малцинство

http://rodopite.net/blog/turcitie-v-blgariia-imat-li-pravo-na-nacionalno-ma/

 

http://rodopite.net/blog/osvobozdieniieto-na-krdzali-ili-nie-totchno/

 

 

Том Хайнс в Кърджали: Кмета Хасан не е ли турчин?!

 

http://rodopite.net/blog/tom-chajns-v-krdzali-chasan-nie-ie-li-turtchin/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 02 април 2019 13:05
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел?
ДПС е против признаването на Турското национално малцинство

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.