Новини  

Доклад на ЕК: България не е готова за еврозоната

0 Коментари
2094
30 май 2018

Доклад на ЕК: България не е готова за еврозоната 

Надяващата се да влезе в еврозоната България не отговаря на критериите за приемането на единната европейска валута.  

Това е позицията на Европейската комисия, която се очаква да бъде оповестена днес, обяви "Ройтерс".  

Тя се съдържа в оценка за всички страни членки, които един ден трябва да приемат еврото. 

За разлика от по-големи и по-богати страни от ЕС, които все още ползват националната си валута, като Полша и Швеция България, която е най-бедният член на съюза, има голямо желание да влезе в общия валутен съюз, като влезе в така наречената чакалня сега или през юни, посочва агенцията. 

В края на април Бойко Борисов заяви пред журналисти, че "до 1 година страната може да се поздрави с успех" и да попадне в т.нар. механизъм ЕРМ 2.  

"Влизането в чакалнята е свързано с покриване на условия и критерии.Не става бързо. Подготовката е важна, Гърция не беше готова и изпадна в криза", подчерта Московски. 

С изключение на Великобритания, която догодина се очаква да напусне общността, и Дания, която постоянно отказва да приеме еврото, останалите страни са юридически задължени да влязат в еврозоната някой ден. 

България не изпълнява критериите! 

"В светлината на оценката за юридическата съвместимост и на изпълнението на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Еврокомисията приема, че България не изпълнява условията за приемането на еврото", гласи оценката на Брюксел, цитирана от "Ройтерс". 

Агенцията припомня, че условия за приемане на еврото са дългосрочно ниски лихви и инфлация, както и нисък бюджетен дефицит и държавен дълг, както и стабилен курс на местната валута спрямо еврото. Освен това да има независима централна банка и да е добре интегрирана в икономиката на еврозоната. 

Комисията ще обяви, че България има ниска инфлация и стабилни публични финанси, но законът, по който работи централната й банка, не гарантира в достатъчна степен нейната независимост. 

Представители на три от институциите, от чието мнение най-много зависи дали България ще направи първата стъпка към еврото, пристигат в сряда София, за да обсъдят плановете на страната да кандидатства за влизане в европейския валутен механизъм ERM II, по-популярен като чакалнята на еврозоната, съобщава "Капитал". Днес се очаква и освен Европейската комисия, но и Европейската централна банка да оповести публично оценката си готовността на страните за еврозоната. 

Изданието посочва, че тези доклади се чакат от правителството, за да ги използва за формален повод да заяви желанието си България да влезе в чакалнята. Третият кабинет на Борисов се надяваше да постигне тази цел, възползвайки се от домакинството на европредседателството. 

Според източници на вестника пристигащите в България по-скоро имат за цел да разубедят правителството да кандидатства сега. Намерението на кабинета е до края на юни да даде тази заявка. В края на месеца след среща с еврокомисаря и заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, Борисов обяви, че Брюксел настоява България първо да се присъедини към банковия съюз, а после да влезе в чакалнята на еврозоната. 

Европа се напряга от желанието на България 

Настояването на България още през юни да кандидатства за влизане в чакалнята създава напрежение в останалите страни от валутния съюз, защото когато страната престои 2 години в ERM II и промени закона, по който работи централната й банка, тя ще е отговорила на всички формални критерии и ще се наложи да бъде приета, посочва "Ройтерс". 

Допълва, че много страни, които вече са приели еврото, не са съгласни България да се присъедини в близко бъдеще. Причината е корупцията в страната и как тя може да се отрази на стабилността на местните банки. Това е и причината Еврогрупата да иска България първо да влезе в банковия съюз, което ще даде възможност на Европейската централна банка да се намеси в решаването на проблемите с нестабилността и обема на необслужваните кредити, преди да се стигне до влизане в еврозоната. 

Агенцията припомня тезата на българското правителство, че влизането в банковия съюз не е нито критерий за влизане във валутния съюз, нито в чакалнята, но в крайна сметка решението за допускането на страната в нея е в ръцете на ЕЦБ и на правителствата на страните от валутния съюз. 

"Хората са притеснени, че ако София не се подготви добре за приемане на еврото, един ден ще се превърне във втора Гърция", коментирал пред "Ройтерс" анонимен източник на висок пост в страна от еврозоната. 

"Гръцката рана е все още прясна в съзнанието на хората и пречи на възприемането на амбициите на България за еврото", допълва той.

 

 

Източник: dnevnik.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: сряда 30 май 2018 09:01
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Две Дози Побългаряване, Моля! ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева?
Доклад на ЕК: България не е готова за еврозоната

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.