Новини  

Доказано: Алкохолът причинява 7 вида рак

0 Коментари
2037
16 апр 2018

Подозират го за още 9 вида рак

Консумацията на алкохол води до развитието на седем вида рак, сред които  рак на панкреаса, рак на черния дроб, рак на гърдите и рак на дебелото черво, убивайки около 500 000 души годишно или това прави 6% от всички смъртни случаи от рак, предупреждават учени. 

През последните 10 години бяха направени няколко десетки изследвания, които установиха ясната причино-следствена връзка между употребата на алкохол и развитието на рак на редица човешки органи. 

През 2010 г. учените доказаха, че пиенето на бира в големи количества може да ускори развитието на рака на дебелото черво. През 2011 и 2013 г. те разкриха връзката между спиртните напитки и рака на гърдата. Други изследвания показаха, че съчетанието на цигари с алкохол задълбочава канцерогенния ефект от последния. 

Джени Конър от университета Отаго /Нова Зеландия/ е обединила и систематизирала резултатите от последните изследвания. Целта й – да установи дали наистина има директна връзка между пиенето и развитието на раковите заболявания. 

Обединявайки резултатите от около 30 научни публикации по темата, Конър е достигнала до извода, че алкохолът е свързан най-малко със седем различни вида рак, включително на гърдата, на гърлото, на черния дроб, на хранопровода, на дебелото черво и др. Това важи особено в случаите, когато човек пие в големи количества, надвишаващи 50 грама дневно. 

Фактът, че степента на риск зависи от изпитото количество означава, че връзката е причинно-следствена – с други думи консумацията на алкохол води до рак. 

Учените подчертават, че проблемът не засяга само хората пристрастени към чашката – „шансовете“ да се разболеете от онкологично заболяване се повишава дори при тези хора, които пият умерено и не употребяват нищо по-силно от вино и бира.

По тази причина Джени Конър призовава: намалете алкохола на глобално ниво.

 

Според доклад на СЗО, България е една от страните с най-висока консумация на алкохол в света, като се сочи, че българите изпиват средно по 16 литра чист алкохол годишно.

Като добавим към това и изключително големия асортимент от фалшифицирани отровни хранителни продукти българско производство в търговските вериги, никак не е трудно да си обясним и това защо страната ни е на първо място по смъртност в Европа и на първо място по брой онкоболни.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 16 април 2018 10:29
Сродни статии: Професор самозванец твърди, че граф Дракула е бил българин! Гости от Турция- потресени от мизерията и мрака на Кърджали Турция ще използва и американски ракети На Тюрк Курултай в Унгария се развя и Булгар байрак ПРИЗРАКЪТ на ФАШИЗМА броди из БЪЛГАРИЯ Република Западна Тракия- Сагата за една кръвопролитна война
Доказано: Алкохолът причинява 7 вида рак

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.