Новини  

Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

0 Коментари
3075
12 юли 2018

Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

От кърджалийски вестник близък до ДпС четем, че мюсюлмани в Ардино са събрали 10 хил. лева за да ремонтират една от срутващите си джамии. Това е добра новина, но крайната цел в случая май е да се направи някаква реклама на ДпС Ардино. 

Мюсюлманите в България (турци, помаци, роми и татари), представляват около една пета от населението на страната, респективно една пета от 10 000 храма в България са мюсюлмански джамии и месчиди. 

Много от джамиите обаче не са ремонтирани и поддържани с години и са в окаяно състояние, често пред разруха. 

На много места в страната, мюсюлманите са принудени да отделят от своя залък за да се съберат средства, поне за неотложни ремонти на джамиите. Ремонтите и поддръжката на по-големите храмове обаче изискват много повече средства и за разлика от църквите и манастирите, финансирането на ремонта на джамиите е така да се каже забранено, чрез административни процедури и хватки. 

Европейският Съюз през последните 10-ина години по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, ударно подпомага храмовете* в България с десетки милиони евро,…но само християнските църкви и манастири. 

Само за 4 години от 2010г. до 2014г. са напълно обновени и ремонтирани 190 църкви и манастири за 71 милиона лева. 

За настоящия програмен период – 2014-2020 г., на ПРСР финансирането на християнските храмове продължава като подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата”.  

Доста сложно наименование за мярка за подпомагане, по която крайната цел всъщност е да се финансират само и единствено християнските църкви и манастири в България.  

Не случайно, всички образци на документи за кандидатстване по подмярка 7.6 са специфично създадени, конкретно за подразделенията на БПЦ и дори допустимите разходи са конкретизирани само и единствено за църквите и манастирите. 

За програмния период 2014-2020 по тази подмярка са заделени още 25 милиона евро, а допуснатите за финансиране храмове са около 100, като пак са само и единствено християнски църкви и манастири. 

Въпреки, че мюсюлманите в България са над 20% от населението на страната, т.е. над 20% от добавената стойност в икономиката и над 20% от данъците се плащат от мюсюлманите, то те нямат право да се възползват от Европейското Финансиране за реставрация, ремонт и реконструкция на стотиците свои джамии и месчиди в България. 

Българската държава и българският Съд размотават проблемите със статута и представителността на Мюсюлманското Вероизповедание в България, повече от две десетилетия, и това размотаване изглежда, че не е никак случайно!? 

Защото, именно този „регистрационен*” проблем пречи на Мюсюлманското Вероизповедание и Главното Мюфтийство да кандидатстват по мерки за финансово подпомагане от Европейското финансиране. 

Тоест единствената институция, която от страна на българската държава е „оставена извън Европа” след присъединяването на България към ЕС е представителството на мюсюлманите в България. 

От друга страна обаче, ЕК трябва и е длъжна да намери начин и формула за пропорционално финансово подпомагане и на мюсюлманските храмове в България, защото сегашното подпомагане само и единствено на християнските храмове /църкви и манастири/ с европейски пари е ясен пример за пряка религиозна дискриминация или дискриминация на верска основа по мярка за подпомагане с европейски пари.  

А ДИСКРИМИНАЦИЯТА е нещо толкова силно познато на мюсюлманите в България!

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 12 юли 2018 18:36
Сродни статии: Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Пладнешки обир от фелдшер Бирсен и потулване по веригата ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Орхан Исмаилов от гроба бебето Тюркян: „Новото правителство обслужва ДПС. Българските турци са и... Има ли злоупотреби в ОД „Земеделие Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Байрам с посланиe за Великден... Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но…
Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.