Новини  

Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

0 Коментари
1708
12 юли 2018

Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

От кърджалийски вестник близък до ДпС четем, че мюсюлмани в Ардино са събрали 10 хил. лева за да ремонтират една от срутващите си джамии. Това е добра новина, но крайната цел в случая май е да се направи някаква реклама на ДпС Ардино. 

Мюсюлманите в България (турци, помаци, роми и татари), представляват около една пета от населението на страната, респективно една пета от 10 000 храма в България са мюсюлмански джамии и месчиди. 

Много от джамиите обаче не са ремонтирани и поддържани с години и са в окаяно състояние, често пред разруха. 

На много места в страната, мюсюлманите са принудени да отделят от своя залък за да се съберат средства, поне за неотложни ремонти на джамиите. Ремонтите и поддръжката на по-големите храмове обаче изискват много повече средства и за разлика от църквите и манастирите, финансирането на ремонта на джамиите е така да се каже забранено, чрез административни процедури и хватки. 

Европейският Съюз през последните 10-ина години по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”, ударно подпомага храмовете* в България с десетки милиони евро,…но само християнските църкви и манастири. 

Само за 4 години от 2010г. до 2014г. са напълно обновени и ремонтирани 190 църкви и манастири за 71 милиона лева. 

За настоящия програмен период – 2014-2020 г., на ПРСР финансирането на християнските храмове продължава като подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата”.  

Доста сложно наименование за мярка за подпомагане, по която крайната цел всъщност е да се финансират само и единствено християнските църкви и манастири в България.  

Не случайно, всички образци на документи за кандидатстване по подмярка 7.6 са специфично създадени, конкретно за подразделенията на БПЦ и дори допустимите разходи са конкретизирани само и единствено за църквите и манастирите. 

За програмния период 2014-2020 по тази подмярка са заделени още 25 милиона евро, а допуснатите за финансиране храмове са около 100, като пак са само и единствено християнски църкви и манастири. 

Въпреки, че мюсюлманите в България са над 20% от населението на страната, т.е. над 20% от добавената стойност в икономиката и над 20% от данъците се плащат от мюсюлманите, то те нямат право да се възползват от Европейското Финансиране за реставрация, ремонт и реконструкция на стотиците свои джамии и месчиди в България. 

Българската държава и българският Съд размотават проблемите със статута и представителността на Мюсюлманското Вероизповедание в България, повече от две десетилетия, и това размотаване изглежда, че не е никак случайно!? 

Защото, именно този „регистрационен*” проблем пречи на Мюсюлманското Вероизповедание и Главното Мюфтийство да кандидатстват по мерки за финансово подпомагане от Европейското финансиране. 

Тоест единствената институция, която от страна на българската държава е „оставена извън Европа” след присъединяването на България към ЕС е представителството на мюсюлманите в България. 

От друга страна обаче, ЕК трябва и е длъжна да намери начин и формула за пропорционално финансово подпомагане и на мюсюлманските храмове в България, защото сегашното подпомагане само и единствено на християнските храмове /църкви и манастири/ с европейски пари е ясен пример за пряка религиозна дискриминация или дискриминация на верска основа по мярка за подпомагане с европейски пари.  

А ДИСКРИМИНАЦИЯТА е нещо толкова силно познато на мюсюлманите в България!

 

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 12 юли 2018 18:36
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари
Десетки милиони Европейски евро за църквите и само подаяния от бедните хора за джамиите в България!

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.