Новини  

Данъчната далавера* на ДпС Кърджали падна в Съда

0 Коментари
1085
12 апр 2018

Данъчната далавера* на ДпС Кърджали падна в Съда  

 Данъчната далаверка* за най-високите в страната местни данъци- данък сгради, данък смет и данъка върху колите, която хитро бяха подготвили ДпС- управниците в община Кърджали падна в Административния съд.

Както е известно Кърджали под ръководството на Хасан Азис е една от най-задлъжнелите общини в България.   

Тази огромна задлъжнялост на Общината е пряк резултат на целенасочено теглене на заеми за милиони лева за нерентабилни проекти като „Тържището” на Пазара, който се поднася на хората с лъжливото название „Пазар на производителите”.   

Не е тайна, че първоначалният проект за Пазар на производителите е целенасочено изменен на „Тържище” т.е. борса за плодове и зеленчуци!? единственно с цел, Общината на Хасан да може да тегли много по голям заем по проекта съфинансиран от САПАРТ по „схема” за максимално задлъжняване на Общината, респективно задлъжняване на всички кърджалийци. 

И след като ДпС писа солената* сметка на гражданите на община Кърджали, ДпСарите за да запълнят огромната дупка в общинския бюджет, преди година вдигнаха и „такса смет*” до рекордни нива, и то без никаква обосновка.  

Така преди, година се оказа, че хората в най-бедния регион на България- Кърджали, трябва да плащат една от най-високите ставки „такса смет”.

 

Вчера Административният съд в Кърджали отмени т. 2 от Решение №238/14.12.2017 г. на Общински съвет - Кърджали, за определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2018 година. 

  Делото бе образувано във връзка със Заповед на областния управител, с която е оспорено решението на съветниците. От областната управа поискаха отмяна на оспореното решение. Той счита, че задължените да плащат ТБО лица следва да заплащат по-висока ТБО, без да е разяснен и обоснован размерът на увеличението. 

  Но, ответникът - Общински съвет Кърджали или по точно съветниците от ДпС, намират оспореното решение за законосъобразно, като издадено по надлежния ред и при спазване на процесуалните изисквания. ДпС все още се опитват да убеждават, че било проведено обществено обсъждане, на което гражданите били запознати с основанията за увеличаване  размера на ТБО. ДпС считало, че това увеличение следвало от разпоредбата на Наредба на Общината, за размера на „такса смет*”!?. Тоест  ДпС- Кърджали, все още не се е отказало да иска максималния размер на „такса смет”, изчислен по тяхному, от Кърджалийци. 

  Административният съд обаче намира, че решението на Общинския съвет (и на ДпС) е прието при съществено нарушение на процесуалните правила, поради липса на конкретни мотиви, които да обосновават приетото завишаване на размера на таксата за битови отпадъци, в сравнение със сега действащия размер. Доводите в предложението за увеличение на налога пък не представлявали икономическа обосновка на така предложения размер на ТБО. 

 Административният съд напомня на Общината (и на ДпС Кърджали) и че съществува съгласно чл.64, ал.5 ЗУО съществува възможност, не само за постоянно увеличаване на „такса смет”, а и за намаляване  размера на отчисленията за битови отпадъци. Т.е, определеният в чл.20, ал.1 от Наредба №7/ 19.12.2013 г. размер на отчисленията не е фиксирана стойност и има възможност да бъде намалявана, в зависимост от изпълнението на определени условия.

В тази връзка, според Съда, неоснователни са съображенията на община Кърджали (и ДпС) страна, че мотивите за увеличението на таксата „…се съдържали в закона“, е посочено още в правните изводи на съда. 

   Като друг начин за покриване на огромната задлъжнялост на  общината, кмета Хасан Азис и ДпС-съветниците, виждат чрез облагане на жителите на града за паркиране на коли в т.нар. синя зона, която обаче включва почти цялата територия на града без кварталите. Така повечето кърджалийци ще платят по около двеста лева на година допълнително в бездънния общински бюджет на Кърджали.  

И в замяна на тези най-високи местни данъци, кърджалийци получават… разбити и замърсени улици, глутници кучета и прословутият феномен- „нощна градска тъмнина” от 15 години насам.

 

Дали гражданското общество в Кърджали, ще се събуди за да потърси сметка на почти феодалното управление на града и общината!?  

И докога, всички ние, ще оставаме безучастни към ненормалното ни ограбване от страна на Община Кърджали!?!?!?  

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 12 април 2018 12:23
Сродни статии: Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата Триъгълникът на смъртта
Данъчната далавера* на ДпС Кърджали падна в Съда

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.