Новини  

ХАЗАРТНИЯТ кРАЙ на БЪЛГАРИЯ!?

0 Коментари
2767
12 мар 2019

75% от гражданите на България живеят с доход под необходимото. Нещо повече. Линията на бедност е под 300 лева, а под нея е всеки трети в България. На фона на тази мизерия в обществото ни, хазарта в страната е на път да се превърне в религия, а както знаем блаженни са вярващите. Чрез агресивна, тотална и целодневна реклама игрите на късмета внушават, че всеки човек е роден с късмет и трябва постоянно да пробва шанса си. Тоест, да купува, купува, купува и пак да купува талони. Всеки ден, всеки час дори да остане гладен.

 Лотарийните игри в момента в България са три - частните "Национална лотария", "Лотария България" и държавният "Български спортен тотализатор". Собственици на частните „фабрики за щастие” са небезизвестните Делян Пеевски/ДпС/, олигарх и политик и бизнесменът Васил Божков. Известно е, че Пеевски от няколко години контролира част от този пазар. Безкрупулността и алчността на Пеевски матира всякакъв обществен морал и законите на страната, последен пример затова е участието на вероятно малолетни спортистки по художествена гимнастика и тяхната известна треньорка в една от рекламите на "Национална лотария". НПО сезира 8 институции заради реклама на лотарийни билети, в която участват тези български гимнастички. "Клипът откровено насърчава деца и млади хора да играят хазартни игри, което е грубо нарушение на етичните и законови норми", смятат от НПО-то, обединяващо 150 организации. Сигналът е адресиран до медийната комисия в НС, Държавната агенция за закрила на детето, Министерствата на финансите и на спорта, Държавната комисия по хазарта, СЕМ, Националния съвет за саморегулация и Федерацията по художествена гимнастика. Става дума за реклама на нов вид лотариен билет, кръстен "Шоколад" с участието на Илиана Раева и момичетата от националния отбор на България. "Дори и да приемем, че всички участници в клипа фактически имат навършени 18 г., то впечатлението, което се създава, е за участието на деца и млади хора, които са възприемани за пример от други деца, които ги гледат. Млади хора, които полагат неимоверни усилия в спортната зала и в училище, са подтикнати да участват в реклама с цел печалба от хазарт, която е недостойна и неуважителна към техния труд и усилия", посочват от Национална мрежа за децата и настояват Агенцията за закрила на детето да провери възрастта на участничките. От организацията цитират етичните правила за реклама, приети от Националния съвет за саморегулация, според които рекламата не бива да подбужда непълнолетните да участват в хазартни игри. Посочени са и 4 законови разпоредби, които в случая са нарушени. От ДАЗД заявиха, че при тях все още не е получаван сигнал за въпросната реклама, а когато такъв постъпи, ще бъде разгледан. На въпрос дали агенцията няма да се самосезира по случая, който е публичен, оттам заявиха, че ще го направят, след като се запознаят с него. Мария Стоянова от СЕМ също заяви, че сигналът още не е пристигнал при тях. Според нея в рекламата "може би има проблем".

Частните създатели на „картончетата с надежда“ печелят суми, които въображението ни трудно може да обхване. Става дума за десетки милиони всеки ден. Дадени им доброволно, при това от хора, които са на или под границата на бедността. Феномен, присъщ единствено на Индия. Продавачки в „Лафка” от Плевен, Пловдив и Хасково признаха пред  наши представители, че дневният им оборот от талони е средно около 2-3 хиляди лева. Понякога правят и по 4 хилядарки. Няма статистика за броя на павильоните „Лафка” в страната нито за всички места, където се продават талоните, но със сигурност са над 100 000, смятат експерти. Става дума за магазини, пощенски клонове, будки за цигари и алкохол, подлези, магазините от различни чужди вериги, зеленчукови магазини, пазари, продавачи, които обикалят кафенетата и ресторантите, на плажове, по села и градове, в болници и магазини за цигари и алкохол. Печелят от отчаянието на хората, от вечно недостигащите пари най-вече от надеждата, че късметът е длъжен да откликне на молбите. Множеството нарушения на закона, за които всички институции са не просто слепи и глухи, а направо в кома, както и държавната закрила на хазарта са в абсолютен синхрон с все по-масовото обедняване и оглупяване на немалка част от потребителите.

Проблемът е много сериозен, а неглежирането му води до масово разпространение на зараза от която определени лица не просто не забогатяват, а развиват болести и губят живота си. Повечето хора не вярват, че моментната лотария е хазарт. Само че тя е. Освен това е огромен бизнес с неясни правила, както и предпоставка за корупция. 

 В Закона за хазарта изрично е записано, че моментната лотарийна игра е хазартна игра, че хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът. Записано е още, че в хазартните игри могат да участват само пълнолетни дееспособни физически лица, за които няма ограничения в този или в други закони. 

 Ей така докато си четете, можете ли да направите разграничението между дееспособно и недееспособно лице?  А дали се продават талони на непълнолетни би трябвало да следят поне няколко държавни институции. Но не го правят. Дефиницията за недееспособност е доста обширана – обхваща и лица с различни видове зависимости, като алкохол, наркотици, други вещества, психични и душевни заболявания. Това че го пише в закона не означава, че касиерката в магазина или бензиностанцията може да различи такова лице, кой ли пък ще я санкционира, че му продала „картонче с надежда“. Странно и страшно е, че като общество не си даваме сметка за опасностите, които крие уж невинното желание да се спечели сума, апартамент, кола или екскурзия. Да спечелиш нещо, за което не си се трудил нито минута. Мечтaта на повечето българи... 

 Хазартът е проблем, а зависимостта от него още по-голям проблем! Хазартна зависимост е необходимост за правене на залози с цел печалба. 

 Според международната квалификация за болести и свързани здравословни проблеми (International Classification of Diseases and Related Health Problems) увличането по хазарта се разглеждат като „ненормални привички“ (с кодово название F63.0)  или патологично комарджийство. Пристрастяването към хазарта е различно от изпадането в зависимост от вещества като алкохол и наркотични вещества. При хазарта зависимостта се развива от самата поредица от действия, които се извършват, които за някои дори стават ритуали. В медицината понятието е известно като „пристрастяване към действие“. Терминът пристрастяване се използва за описване на повтаряща се натрапчива необходимост от извършване на дейност, като вредите от нея върху физическото и менталното здравето и социалния живот сa осъзнати доста по-късно. Често дори не се осъзнават финансовите вреди. Хазартната зависимост се развива бавно във времето. Най-често се започва с приемливо социално и за забавление залагане и постепенно да се пристрастят докато се развие до болестно състояние. Хазартната зависимост неименуемо води до влошаване на психическото и физическо здраве на индивида и крах на семейството, свързано с безброй проблеми за всеки индивид и за цялото общество. 

 Много често под въздействието на голям стрес като загуба на работа, загуба на близак човек, развод или друго социално сътресение се развива натрапливо желание, свързано с хазарта, с желанието да се довериш на късмета си и да получиш щастие. 

 Съдбата трябвало да те компенсира за неправдата в живота ти! Това са част от вярванията в народопсихологията на българина, и като това- „че на който не му върви в любовта му вървяло в хазарта”. Залага се най-често заради желанието  да се избяга от депресията, от нищетата, от житейските несгоди. Според проучванията жените са по лабилни в това отношение от мъжете. Хазарта води до динамична промяна на настроението, асоциирана със залагането. За много хора е познато онова специфичното вълнение и прилив на енергия, свързвани с хазарта,  което е  става важно повече, отколкото печалбата на пари. Личността на хазартно зависимият е емоционално свързана повече с усещанията от еуфорията, отколкото с парите сами по себе си. Еуфорията е дрогата при хазарта. Някои хора са крайно суеверни и дори вярват, че могат да контролират резултата. Според закона хазарта, каквито са моментните игри, не би трябвало да ви подвеждат, че чрез тях можете да оправите проблемите си. Но само вижте как се казват билетите с надежда-„Сбъдни мечтата си“, „Мечтания дом“, „Печалба за цял живот“ и т.н…. 

 Забележете. С хазарта и лотарийните игри у нас всичко е законно. И спокойно. Но само на повърхността. През юли 2012 г. Правителството на ГЕРБ прие промени в Закона за хазарта, с които беше решено лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове. Мотивът бе, че се дава шанс на Тотото да стане още по-достъпно, като излезе от тото пунктовете и влезе в кафенета, ресторанти и павилиони. И днес от БСТ признават, че частните пунктове работят много по-ефективно от държавата. Така започна революцията в системата за приемане на фишове, за да може терминали да се разполагат навсякъде.

Пак забележете: тази система беше разработена от фирма от орбитата на Божков и с „експертно мнение” на депутатът от ДпС- Делян Пеевски, твърдят запознати.

Почти веднага след законовите промени стартира и "Национална лотария" на Пеевски, която вече е навсякъде: във веригите бензиностанции, големите хранителни вериги, обикновените хранителни магазини, пощите и павилионите от всякакъв тип, подлези, пазари, площади, пред училища, курорти и пр.

 Държавата отчита, че приходите от хазартни игри през последните месеци са скочили с 60%. Но това е официална статистика, без никакви аргументи. Защото никой не знае в колко места колко билета се продават. Както не е ясно колко от тези билети се печатат у нас и колко зад граница. Колко са официално обявени и колко са в действителност. Така шансовете за печалба намаляват и се превръщат в недостижима мечта. Но балъците не знаят за това. Каквато е идеята. Хитро нали!?

 Изследване от 2015 г. в Англия и Уелс показва, че децата играят хазарт и купуват талони точно, както го правят техните родители.

Анкета пред 4 училища в София и още 8 в други градове показват, че над 50 на сто от учениците са купували такива талони, а около 35 на сто го правят почти редовно! Психолозите са убедени, че става въпрос за епидемия, която взема застрашаващи размери и нанася огромни щети на съзнанието и мисленето у хората. Изследванията от 2013 г., са направо ужасяващи. Става дума за игромания и зависимост както у родителите, така и при децата.

Освен всички национални медии, тука в Кърджали например и местна медия близка до ДпС, почти ежедневно пуска „бомбастични” новини за „лесните печалби” от хазарта на Пеевски от ДпС.

Необяснима е липсата на контрол у нас! Единственото логично обяснение съвсем логично стига до КОРУПЦИЯТА. По веригата на хазартния бизнес се „наливат” огромни пари и това е във вреда на населението!

Затварянето на очи и липсата на контрол от страна на институциите е ПРЕДУМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ  спрямо нацията и особено спрямо младото поколение и децата на България!

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 12 март 2019 09:16
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
ХАЗАРТНИЯТ КРАЙ на БЪЛГАРИЯ

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.