Новини  

Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече

0 Коментари
3997
04 юли 2019

 Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria - „Бизнес старт“. 

„В България производителността на българския работник е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов. 

Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва изпълнителният директор на АИКБ. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди. 

„Нека влезем в една хипотеза. Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, Вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението Ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“, каза още Иванов. 

Изпълнителният директор на АИКБ е съгласен със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но крайното решение остава в ръцете на служителите.

 

Източник: fakti.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 04 юли 2019 18:20
Сродни статии: Кърджалийските Детски Градини Продължават да Просят Пари от Родителите Турция постигна рекорден автомобилен износ въпреки кризата Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Време е за Билките Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов Германия се нуждае от десетки хиляди тираджии
Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.