Новини  

България е заплашена от нова наказателна процедура от ЕС заради мръсния въздух

0 Коментари
435
14 мар 2019

България е заплашена от нова наказателна процедура от Европейския Съюз 

Българският съд системно отказва да разглежда дела за чистотата на въздуха и така нарушава европейското право, съобщава на сайта си коалицията "За да остане природа в България". 

Организацията за екологично право ClientEarth в сътрудничество със сдружение "За Земята" са сигнализирали Европейската комисия за този проблем. Комисията има основание да стартира нова наказателна процедура срещу България.  

Според адвокатите това е особено порочно на фона на факта, че България е една от страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Те припомнят, че българският съд действа в противоречие с международното право, тъй като константната практика на Съда на Европейския съюз и Орхуската конвенция се прилагат с приоритет пред националното законодателство.  

“Опитахме се да защитим правото на българите да дишат чист въздух в националните съдилища, но се оказа невъзможно. Затова призоваваме Европейската комисия да се застъпи за хората, които живеят в опасно замърсена среда и да изискат ефективни мерки.”, е мнението на адвокат Уго Тадей от ClientEarth.  

Обикновено доводът на институциите е, че мерките за намаляване на замърсяването на атмосферата са работа само на общинската администрация, следователно жители на града и неправителствени организации нямат право да ги обжалват.  

“Когато съдът отказва правосъдие в делата за чист въздух, той не само нарушава европейското законодателство, но и отнема правата на българските граждани. Правото на чиста околна среда е точно толкова важно, колкото и останалите граждански права. Вярваме, че националните съдилища скоро ще бъдат длъжни да отговорят на нарастващото значение, което околната среда добива за обществото.”, коментира Регина Стоилова, адвокат на сдружението "За Земята". 

Тя припомни, че в Конституцията на България е записано, че гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда.

 

Източник: sinoptik.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 14 март 2019 15:56
Сродни статии: Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари
България е заплашена от нова наказателна процедура от Европейския Съюз

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.