Новини  

България е заплашена от нова наказателна процедура от ЕС заради мръсния въздух

0 Коментари
155
14 мар 2019

България е заплашена от нова наказателна процедура от Европейския Съюз 

Българският съд системно отказва да разглежда дела за чистотата на въздуха и така нарушава европейското право, съобщава на сайта си коалицията "За да остане природа в България". 

Организацията за екологично право ClientEarth в сътрудничество със сдружение "За Земята" са сигнализирали Европейската комисия за този проблем. Комисията има основание да стартира нова наказателна процедура срещу България.  

Според адвокатите това е особено порочно на фона на факта, че България е една от страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Те припомнят, че българският съд действа в противоречие с международното право, тъй като константната практика на Съда на Европейския съюз и Орхуската конвенция се прилагат с приоритет пред националното законодателство.  

“Опитахме се да защитим правото на българите да дишат чист въздух в националните съдилища, но се оказа невъзможно. Затова призоваваме Европейската комисия да се застъпи за хората, които живеят в опасно замърсена среда и да изискат ефективни мерки.”, е мнението на адвокат Уго Тадей от ClientEarth.  

Обикновено доводът на институциите е, че мерките за намаляване на замърсяването на атмосферата са работа само на общинската администрация, следователно жители на града и неправителствени организации нямат право да ги обжалват.  

“Когато съдът отказва правосъдие в делата за чист въздух, той не само нарушава европейското законодателство, но и отнема правата на българските граждани. Правото на чиста околна среда е точно толкова важно, колкото и останалите граждански права. Вярваме, че националните съдилища скоро ще бъдат длъжни да отговорят на нарастващото значение, което околната среда добива за обществото.”, коментира Регина Стоилова, адвокат на сдружението "За Земята". 

Тя припомни, че в Конституцията на България е записано, че гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда.

 

Източник: sinoptik.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 14 март 2019 15:56
Сродни статии: Малцинствата продължават да прославят България по Света, но… България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни Акциите на НАП за отсрамване на ГЕРБ ли са?! И таксиджии от Кърджали зареждат в бензиностанция на „Марешки-Ст.Загора Коалиция "Воля - Българските родолюбци" се регистрира за евровота Турчин с каручка спасява Иван Вазов от българската власт след преврата от 1886г. ДПС е против признаването на Турското национално малцинство Турците в България имат ли право на национално малцинсво? Седмица след кървавото нападение в Нова Зеландия… 31 стотинки на час за нощен труд на мед. сестрите в България…
България е заплашена от нова наказателна процедура от Европейския Съюз

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.