Новини  

Българи бягат от България, за да останат живи

0 Коментари
1212
04 юни 2018

Българи бягат от България, за да  останат живи 

Много хора отиват в чужбина за по-добър начин на живот, има обаче и немалко българи, за които чужбина се оказва ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА ЗА ЖИВОТ. Терминът „здравей емигрант“ е сравнително нов, а оказва се има и друг – „здравен туризъм“, разказва NOVA. 

През седмицата пред здравното министерство в София се раздаваха символични еднопосочни билети за Европа. 

Чакащи за трансплантация на бял дроб пациенти обясниха, че са на път да напуснат България  като единствена алтернатива да останат живи.  

Изтеглени от децата си в чужбина, за да получават здрави грижи там, оказва се са и много пенсионери. 

Десетки хиляди български граждани намират единствен шанс за живот не само в Европа, но и в модерни клиники и болници в Турция. 

От една година насам, нещата са улеснени особено за турците и мюсюлманите в България, които лесно може да постъпят в турска клиника и да бъдат третирани като турски граждани. 

Ако за нас да дишаме е даденост, за Адриан вече 2 години това е лукс.  

Кислорода си го плаща. „За да изляза навън, съм се подсигурил в момента с тази бутилка”,обяснява той.  

Заради белодробното си заболяване, Адриан се нуждае от нов бял дроб.  

И тъй като такива трансплантации у нас не се правят, държавата е изпращала пациентите в австрийска болница.

 Договорът между Австрия и България обаче е изтекъл преди една година.  

Следват преговори, но Адриан не може повече да чака и ще емигрира. 

 „Имам задграничен паспорт, документите, всичко ми е подготвено. Като не ни се отваря друга вратичка, отиваме при хората, които могат да ни помогнат и искат да ни помогнат. Ние водим битка с болестта, водим битка и с министерството. И се оказва, че да водиш битка с министерството, е много по-трудно отколкото с болестта”, казва тежкоболният млад мъж. 

Ето защо Адриан ще се присъедини към новия вид емигранти – здравните и ще напусне България, за да оцелее, за да живее.  

За пръв път на феномена се натъкват надзорниците на Здравната каса при разглеждането на бюджета за миналата година. Според тогавашният председател на Асоциацията на индустриалния капитал, откритите задължения само към Германия били за 115 млн. лв. 

И докато термина „здравен емигрант“ е сравнително нов, оказва се, че съществува и друг – „здравен туризъм“, който се появил за пръв път преди три години със създаването на първия Здравен информационен център за лечение в чужбина. Дъщерна фирма на туроператор. 

И те изпращат клиентите си в чужбина, но за лечение, а идеята се родила от личен опит. 

„Заради свои здравословни проблеми, обиколила съм всички болници в България. Специалистите нямат търпението да обясняват на пациентите. Тук в България нещата са малко на конвейер. Ние сме затворили кръга от А до Я, буквално. От това да намерим правилната клиника с правилния екип, преводачи, трансфери”, разказва Звезделина Лютви, представител на фирма за „здравен туризъм.” 

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 04 юни 2018 17:28
Сродни статии: Изкуството на Байрям Байрямали Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Българинът бил нискоефективен и трябвало да бачка повече Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите???
Българи бягат от България за да останат живи

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.