Новини  

Австрия отмени забраната за забрадки в училища

0 Коментари
877
12 дек 2020

Австрийският конституционен съд отмени закон, въведен миналата година, който забранява мюсюлманските забрадки в началните училища.

Според магистратите мярката е противоконституционна и дискриминационна.

Сред мотивите за съдебното решение е, че законът "противоречи на принципа на равенство по отношение на свободата на религията, убежденията и съзнанието".

Според съдиите законът води до маргинализиране на мюсюлманските момичета. Отхвърлен беше аргументът на правителството, че забраната защитава момичетата от социален натиск на съучениците, като беше посочено, че така се наказват грешните хора.

Съгласно закона се забраняваше на момичетата да носят забрадка. Законът е бил оспорен от две деца и техните родители.

Забранителният закон в Австрия беше приет през май 2019 г. при предишната коалиция на дясноцентристката Народна партия и крайнодясната Партия на свободата, ден преди въпросното правителство да подаде оставка поради корупционен скандал.

Понастоящем в България също действа т.нар. Закон за забрадките, официално познат като Законът за за ограничаване носенето на облекло прикриващо или скриващо лицето, приет през 2016г. под давлението на националистите, но и подкрепен от ГЕРБ и други политически сили.

Въпреки, че този закон е насочен срещу няколкото забрадени мюсюлманки в България и едва ли някога ще бъде ефективно прилаган, широката подкрепа за специален Закон срещу облеклото на част от мюсюлманите, ясно показва и отношението на някои партии и политици срещу мюсюлманите в България.

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: неделя 13 декември 2020 11:53
Сродни статии: ДПС пак се подигра с турците в Млечино, с песен за Питу Гули Байрам с посланиe за Великден... Мизерни 258 евро става нетната минимална заплата в България Турчин и албанец преговарят за България и Македония, но… Законни ли са глобите за маските в България? Етническата омраза в българските учебници и….плачевен резултат Истината за Нагорни Карабах Забраниха наргилетата на непълнолетни в България Турция постигна рекорден автомобилен износ въпреки кризата Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския османски гарнизон
Австрия отмени забраната за мюсюлманските забрадки в училища

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.