Новини  

АНКАРА: Турците в България са изправени пред сериозни трудности и дискриминация

1 Коментари
6118
12 яну 2018

"Нашите сънародници са изправени пред сериозни трудности - неизучаването на турски език, което обрича на забрава майчиния език, нападенията срещу джамиите, дискриминацията." Това заявява в свое изявление председателят на Комисията за човешки права във Великото национално събрание на Турция- Мустафа Йенероглу, цитирано от кореспондента на БТА в Турция Нахиде Дениз.

Йенероглу критикува българските институции заради проблемите на българските турци и мюсюлмани. В изявлението си той подчертава, че теглилата на турците в България са все още пресни, въпреки че са изминали 28 години.

Мустафа Йенероглу изразява недоволството си от факта, че изучаването на турски език не е включено в задължителните учебни програми, а е свободно избираема дисциплина. Часовете по турски език се провеждат в късните часове на деня, което според Йенероглу е пречка за нормалното протичане на учебния процес и намалява интереса към изучаване на майчиния език.

Той е недоволен и това, че българската държава не позволява предавания на турски език, както и откриването на турски радио- и телевизионни канали. Според Мустафа Йенероглу това е показател, че остатъците от асимилационната политика все още продължават да действат.

Мустафа Йенероглу вижда проблем и в това, че българските турци не са представени достатъчно в държавните учреждения, въпреки че представляват значителна част от населението на България.

Според Йенероглу участието в правителството на крайнодесни парии е предвестник на нови проблеми за турците и мюсюлманите в България.

В цитираното от сайта "Хаберлер" изявление на Мустафа Йенероглу се посочва, че изплашеното от укрепването на турското мюсюлманско население в България преди 28 години, тогавашното ръководство с фашистки методи извършва етническо прочистване в нарушение на човешките права.

Йенероглу припомня някои от трагичните за българските турци събития по онова време - насилствена смяна на имената на българските турци, забрана за говорене на турски език, забраната за ритуалното обрязване (сюнет), затворите, гладните стачки, принудителното изселване през 1989 година. Той посочва, че Турция е направила всичко по силите си, за да излекува българските турци от нанесените рани.

Мустафа Йенероглу посочва, че по официални данни към момента в България живеят над 585 000 етнически турци. Според него обаче с нерегистрираните числото надхвърля 1 млн. души.

 

0.0
Последна актуализация на:: вторник 24 април 2018 11:09
Сродни статии: Коронавируса в България и ... Сръбска Музика Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Намаляването на ДДС-то било вредно в България!? Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура Турският танц Кълъч-калкан (Сабя и щит) Професор самозванец твърди, че граф Дракула е бил българин!
България Турци Анкара трудности

1 Отговорите на АНКАРА: Турците в България са изправени пред сериозни трудности и дискриминация

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.