Новини  

AFP: България е страната на работещите бедни

0 Коментари
2341
22 юни 2018

AFP: България е страната на работещите бедни 

AFP публикува репортаж за тежката икономическа ситуация в България, като описва положението на огромна част от трудещите се без почивка хора, които едвам свързват двата края, предаде БГНЕС.
Тя е инженер-химик, а той художник, работещ като охранител – семейство Колешеви са само едно от стотиците хиляди български семейства, които живеят в бедност въпреки, че работят престижни професии.

Те са скритото лице на "работещите бедни" в България, най-бедната страна в ЕС, започва материалът на френската медия AFP.

"Нашите заплати са около 950 лева (485 евро) на месец. Когато платим месечната си вноска по кредита и сметките, оставаме с 150-200 лева за храна. Това е всичко за нашето тричленно семейство", казва българската инженерка Катя Колешева (49 г.) пред АФП в семейния едностаен апартамент в град Бухово, в който живее с мъжа си и 24-годишния им син. 

Цялото семейство обитава апартамент, който е 48 квадратни метра. 

Проучване на Европейския съюз сочи, че над половината /52%/ от населението на България - не може да си позволи нормално отопление или да яде месо всеки втори ден, както и много други неща от първа необходимост. 
Статистиката показва, че един на всеки петима българи е "относително беден" - преживява само с около 60 на сто от средния национален доход, а всеки десети живее в крайна бедност.
 

Над 10% от населението на европейска България т.нар. "работещи бедни" като семейство Колешеви, които се трудят, но се борят да свържат двата края с цената на лишения и немотия. Те разказват, че им се е наложило да пропуснат вноската по заем от 8000 евро, изтеглени за цигулка на сина им- студент по музика, за да купят дърва за огрев миналата зима.
"Въобще не може да става въпрос за ваканция. От 26 години сме били на почивка два пъти. Да отидем на кино, на театър, или на кафе е "немислимо", казва съпругът на Катя – Мирчо ( 60 г.). 
Мъжът е завършил Националната художествена академия, но работи като нощен пазач в читалището, където също така води курс по рисуване за деца.
 

Съпругата му, която е инженер-химичка, пък пътува по 2 часа всеки ден до и от работното си място в София, а в събота работи допълнително като детегледачка. 

Грижите на семейството започват, когато "Кремиковци", където тя е работила 18 години като инженер-химик, бива затворен, оставяйки без работа над 5600 души. Катя казва пред AFP, че от 13 години чака да й бъдат издължени заплати и компенсации в размер на 6000 евро от фалиралото предприятие, но вече е изгубила надежда, че това ще стане. 

"През 25-те години на прехода от комунизъм, хората загубиха надежда, че има шанс нещата да се оправят и че можем да излезем от тази ситуация на постоянни лишения и недоимък. Човек не се нуждае само от хляб, или кисело мляко, или храна. За последен път съм си купила чифт ботуши през 2007 година", коментира тя. 

Още около 170 000 души, или 8 процента от всички работници и служители в България, които получават минимална месечна заплата от 184 евро, също са близко до бедността, след като си платят осигуровките и данъците, пишат от AFP. 

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев пояснява, че: „Това са хора, които могат да работят и за висока заплата, но издържат други неработещи. Така на член от семейството се падат до 302 лв, колкото е линията на бедност в България“.
Те цитират и експерти, според които положението се е получило от неуспешната работа на няколко правителства след 1989 г., които не са извършили необходимите реформи, за да направят икономиката по-конкурентоспособна и да привлекат инвестиции.
 

България беше засегната от банкова криза и хиперинфлация в средата на 90-те години на миналия век, но с помощта от МВФ постигна 10 поредни години икономически растеж (от 1998 до 2008 г.), а през 2007 година се присъедини към ЕС.

Но световната финансова криза от 2008-2009 г. струваше на страната загубата на около половин милион работни места, а жизненият стандарт тръгна в обратна посока. 

"Други източноевропейски страни успяха да се изравнят с тези в ЕС, но те започнаха реформите по-рано. Другите причини са структурни - традиционно ниска икономическа активност, най-ниска в Европа, с много малко работещи хора, и застаряващо население", казва експертът от Института за пазарна икономиката Петър Ганев. 

Над 600 хиляди души в България са „работещи бедни”, 460 хиляди са без здравно осигуряване заради бедност, а над 303 хиляди са безработните с нисък или никакъв доход. Това показва изследване на сдружение "Солидарна България", подготвено от юриста на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

 

rodopite.net

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 22 юни 2018 18:03
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
AFP: България е страната на работещите бедни

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.