Новини  

45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция

0 Коментари
4183
17 юни 2019

45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция 

Турската (SGK) Социално-Осигурителна Агенция добави още 4 професии в списъка на професиите с тежък физически труд или неблагоприятни условия на труд. Турската С.О.А. (SGK) изясни и коефициентите за преизчисляване на стажа, от полаган похабяващ труд. 

Съгласно новите изменения, рентгенографи, специалисти по радиология, служителите в затворите и пилотите на самолети също ще имат право на ранно пенсиониране. 

Кой може да се възползва от правото на ранно пенсиониране? Кои са 45-е професии с право на ранно пенсиониране? Как се преизчислява стажа?  

Директорът по икономическите въпроси на в-к „Таквим“- Г-н Фарук Ердем дава отговор на тези въпроси. Ето и детайлите… 

Правителството предприе още една важна стъпка за компенсиране на работещите при неблагоприятни условия на труд и включи, и рентгенографи, специалисти по радиология, служителите в затворите и пилотите на самолети в списъка на професиите даващи право на ранно пенсиониране.  

Заетите в химическата промишленост, в производството на стъкла, в производството на живак, в мините, в производството на цимент, в производството и работата с кокс в ТЕЦ-овете и други имат право на ранно пенсиониране поради „похабяващата“ същност на работната среда. 

С добавянето на горните 4 професии, общият брой на професиите даващи право на ранно пенсиониране в Турция достигна 45. 

Турската (SGK) Социално-Осигурителна Агенция обяви новите коефициенти и определения в специална наредба. 

МИНЬОРИТЕ ЩЕ ОТЧИТАТ И ОТПУСКИТЕ СИ КАТО ТЕЖЪК ФИЗИЧЕСКИ ТРУД 

Съгласно новите изменения Турските миньори, ще могат да включват и редовните си отпуски в „похабяващия стаж“. Отделно, възрастта за пенсиониране на миньорите се намалява от 50 години от 55 г. В комбинация и с отчитането на отпуските, реално Турските миньори вече ще могат да се пенсионират на 43 годишна възраст. 

ВКЛЮЧВАТ СЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ 

Служителите и здравният персонал на затворите бяха включени в списъка на „похабяващите професии“ решение на Турското Правителство, миналата година. Тези служители, към всяка календарна година ще получат добавка от още 90 дена стаж. Тези преизчисления ще се направят със задна дата, за труд положен от 1-ви Август 2017 година.
Съгласно новото решение на Турската
(SGK) Социално-Осигурителна Агенция и рентгенографи, специалисти по радиология, и пилотите на самолети ще получат по още 90 дена трудов стаж за всяка календарна година. 

Условие за положен поне 5 или 10 години трудов стаж... 

Съгласно закона за професиите с право на ранно пенсиониране, на всички работещи при опасни и тежки условия на труд се полага допълнителен годишен стаж от 60 до 90 работни дни. За миньорите се полагат допълнително 180 работни дни на година. Така преизчисленият стаж се използва и както база за изплащане на обещещенията при пенсиониране, така и за ранно пенсиониране. Миньори полагали поне 5 години труд или други професии от списъка с поне 10 години трудов стаж могат да се възползват от правото си на ранно пенсиониране съгласно този закон. 

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА 

От правото на ранно пенсиониране поради „похабяващ труд“ в Турция вече могат да се възползват 45 професии. Като всяка професия има право на определен бонус работни дни-трудов стаж за всяка календарна година, така както са изброени за част от тези професии по-долу:

● Заети в производството на киселини- бонус от 90 до 180 работни дни на година.
● Миньори- бонус от 180 работни дни на година.
● Служители на Турската Армия- бонус от 90 работни дни на година.
● Професионални журналисти- бонус от 90 работни дни на година.
● Служители на Полицията и МИТ- бонус от 90 работни дни на година.
● Заети в производството на живак- бонус от 90 работни дни на година.
● Служители заети в радиоактивно производство- бонус от 90 работни дни на година.
● Заети в производството на желязо и стомана- бонус от 90 работни дни на година.
● Заети в производството на олово и арсен- бонус от 60 до 90 работни дни на година.
● Заети в производството на стъкло и стъклени продукти- бонус от 60 работни дни на година..
● Заети в производството на цимент- бонус от 60 работни дни на година.

 

Източник: takvim.com.tr

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 17 юни 2019 18:18
Сродни статии: Най новата Арменска трагедия Етнически националисти в кандидатските листи на ПП "Продължаваме Промяната" в гр.Кърджали Златна монета от Турско Сдружение на Изселници за шахматния гений Нургюл Салимова Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Удивителният свят на Лоли Лидерът на НПСД Орхан Исмаилов почете най-младата жертва на възродителния процес – бебето Тюркян… Ще изхвърчат ли и калинките на Караянчева? Кмета Неджми ли премахна турското приветствие от табелата на Джебел? Строителната треска в Кърджали и … Грешните действия на арменските лидери
45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране … в Турция

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.