Новини  

4 годишни Турчета бити и тормозени в Кърджали

0 Коментари
3927
09 май 2018

4 годишни Турчета бити и тормозени в Кърджали 

От публикация в местен кърджалийски сайт, става ясно, че 4 годишни деца, повечето от които турчета са системно пребивани и тормозени психически в една от детските градини в кв. „Веселчане”, Кърджали. Също се подразбира, че директорката на детската градина се опитва да прикрие възпитателките, които „тероризират*” децата. 

 „Учителка в детска градина е биела децата. Затова алармираха родители в Кърджали. Майки и бащи на малчугани в първа група в детското заведение са категорични, че са виждали как възпитателката удря шамари на 4-годишните, дърпа ги и се държи грубо с тях. Родители са се събрали и са уведомили за поведението на учителката директора на детската градина” пише днес кърджалийският сайт 24rodopi.com. 

„Свидетели ли сте били на подобни действия, защото се отнася за един много добър преподавател? Ще сформираме комисия за проверка на случая”, пък бил отговорът на ръководителя. 

„Баща е видял как учителката удря шамар на едно от децата. Моята съпруга е направила забележка на преподавателката, след като е видяла буквално да влачи за ръката детето ни. Когато са при другата учителка децата влизат усмихнати и щастливи. Обратното-когато са при въпросния преподавател плачат и се дърпат, изобщо не искат да влязат в стаята”, коментирали още за 24rodopi.com родители от Кърджали. 

По късно днес кметът на общината Хасан Азис, който се явява ръководител на Детските градини в община Кърджали е приел 14 родители от първа възрастова група в детска градина „Щастие“ в кв.Веселчане“. 

Родителите се оплакали, че не са доволни от отношението и подхода към децата им от страна на учителката М. М. и помощник възпитателката М.Б. 

Децата са подлагани на психически и физически тормоз и не желаят да посещават детската градина, споделили пред кмета родители.  

Те са сигнализирали нееднократно директорката Милена Караилиева, която не е предприела никакви мерки, защото според нея нямало проблем.  

Вчера се е провела поредната среща на група родители с директорката, а днес до нея е внесен писмен сигнал.  

Колективна жалба от родителите е депозирана днес и пред кмета Хасан Азис. 

Кмета на общината бил казал, че ще предприеме мерки, но повечето родители се съмняват в това, предвид, че повечето назначени преподавателки в общинските детски градини в Кърджали имат и друга обвързаност с ръководството на общината или с партия ДпС. 

Всъщност, сигнали за тормоз над най-малките в детските градини на Кърджали е имало и преди, и в повечето случаи това „тормозените” деца са турчета.  

  ЗАЩО ОБАЧЕ СЕ СТИГНА ДО ТУКА!? И КОЙ Е ВИНОВЕН, ЧЕ И 4 ГОДИШНИТЕ ТУРЧЕНЦА СЕ ПОДЛАГАТ НА СИСТЕМЕН ТОРМОЗ В ОБЩИНСКИТЕ ДЕДСКИ ГРАДИНИ НА КЪРДЖАЛИ!? 

Всичко се корени в езиковата бариера и езиковата дискриминация заложена в българската Конституция и законите. 

Още при първоначалното си постъпване в Детска градина на 3 или 4 годишна възраст, често самите деца, за които българският не е майчин език, биват навиквани и укорявани на български т.е. на напълно неразбираем за тях език, като често този укор е и от рода на Ти защо не знаеш български бе…?“. 

Така се получава няколкомесечен „въвеждащ” тормоз върху крехката психиката на най- малките, които не са етнически българи, в случая върху турчетата.  

 

   Въпреки, че в Чл.16 на Закона за предучилищното и училищното образование е записано, че: За децата и учениците, за които българският език не е майчин, се създават допълнителни условия за усвояването му с цел подпомагане на образователната интеграция при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за усвояването на българския книжовен език.” това, НЕ се прилага на практика тука в Кърджали. 

Тука в Кърджали, в общинските детски градини под ръководството на кмета Хасан Азис, всички 3 и 4 годишни турчета се третират, като българчета тоест, като деца, за които майчиния език е български!? 

Така се получават парадоксални ситуации, в които възпитателките не могат или не желаят да общуват с децата на турски език, а им обясняват нещата с…шамари и викове. 

   Ясно е, че тези „допълнителни условия*”предвидени в Закона, трябва да включват и възпитателки владеещи и Турски език, но такива често липсват.   

  Ясно е и това, че такива допълнителни условия*” не може да се създават в претрупани детски групи от по 38-40деца, каквито са всички в гр. Кърджали например.  

Съчетанието на тези проблеми създава директен психологически тормоз върху крехката психика на децата от етнически турските и ромските семейства, като в голяма степен отнема шанса за равен старт в образованието на тези деца.  

 

  Всъщност, преди две години гражданско сдружение „Алтай” внесе Питане-Молба до кмета на община Кърджали Хасан Азис, относно създаването на допълнителни условия за усвояване на български език от най-малките деца от турските семейства и за решаване на проблема с двойната пренатовареност на групите в детските градини в Кърджали, като по регламент се предвижда да има до 24 деца в група а в града няма детска група под 38-40 деца. 

http://www.arda-tuna.com/2016/08/03/%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%88-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1e-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B0/

 Тогава, кмета на общината НЕ реагира по никакъв начин на тази инициатива на гражданското сдружение.  

  Слабо вероятно е и при настоящия проблем в кв.„Веселчане” да бъдат предприети някакви мерки за трайно решаване на този тип проблеми, които както отбелязахме се дължат преди всичко на езиковата дискриминация в българската образователна система. Дискриминация, която започва да се прилага стриктно и върху най-малките турчета на 3 и 4 годишна възраст, без да им се осигури предвидените в Чл.16 на Закона за предучилищното и училищното образование- „допълнителни условия* за усвояване на български език, естествено от възпитателки, които владеят и майчиния турски език на тези деца. 

  В този смисъл, родителите на тормозените деца във „Веселчане”, имат право дори да съдят община Кърджали, за неспазване и не прилагане на Чл.16 на Закона за предучилищното и училищното образование- „допълнителни условия* за усвояване на български език, предвидени за децата от турските семейства.

 

 

rodopite.net

 

 

 „ТИ ЗАЩО НЕ ЗНАЕШ БЪЛГАРСКИ БE?“… ИЛИ CПАЗВА ЛИ СЕ ЧЛ.16 ОТ ЗАКОН ЗА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ?! 

http://www.arda-tuna.com/2016/08/03/%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%88-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1e-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B0/

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 10 май 2018 12:23
Сродни статии: 21 Октомври – "Празник на Кърджали" е гавра с местното турско население Свещен Коран на български и в Кърджалийската джамия Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския Османски Гарнизон Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Община Пендик зарадва децата изучаващи Турски език в Кърджали…
4 годишни Турчета бити и тормозени в Кърджали

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.