Новини  

23ти Април- Ден на националната независимост на Турция и Ден на децата

0 Коментари
2472
19 апр 2018

 23ти Април- Ден на националната независимост на Турция и Ден на децата  

Денят на националната независимост и Денят на децата (на турски: Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı) е турски национален празник, посветен на независимостта на Турция и на всички деца. 

Значението на този уникален празник 

На 23 Април 1920г. по време на войната за независимост на Турция при откриването на Великото Национално Събрание в Анкара, ръководителят на новата турска власт Мустафа Кемал произнася реч, в която той заявява, че децата на света - са бъдещето на човечеството.  

Мустафа Кемал също така призова за полагане на основите на нова, независима, и модерна република, която ще бъде построена върху руините на Османската империя. След 9 септември 1922 г. войските на окупационните съюзнически сили са победени от турската армия и на 24 юли 1923 г. е подписан Договорът за мир в Лозана. 

 През следващите 8 години под ръководството на Мустафа Кемал се извършват редица реформи, насочени към модернизирането на новата република. 

Празнуване 

Ежегодно всички децата празнуват този национален празник в Турция, като събитията са изключително мащабни и се провеждат на стадиони и площади в градовете с участието на училища и самодейни групи на деца от цял свят.  

Децата условно заместват официални държавни служители и високопоставени служители в този ден: дори и президентът на Турция, министър-председателят на Турция, членовете на кабинета, областните управители и кметовете дават възможност на децата, да седнат на техните места и да споделят свои идеи за управлението на страната.  

Децата подготвят и подписват постановления и заповеди в сферата на образованието и опазването на околната среда.  

Също така на този ден децата «заместват» депутатите от Великото Национално Събрание и обсъждат националните въпроси, свързани със семейството и децата. 

Международно се признават и огромните усилия полагани през последните 20 години от турските официални лица и институции, които свършиха чудесна работа по интернационализирането на този празник, затова всяка година хиляди деца от всички континенти се приемат, като специални гости в Турция, за да участват в културни събития.  

Децата се настаняват в турски домове и се запознават пряко със своите връстници от Турция.

Това е уникална възможност за децата от цял свят да обменят идеи и виждания и да научат повече за различните култури.

Децата от цял свят участват и в специална сесия на Великото Национално Събрание на Република Турция, със специална тематика за допринасяне и установяване на мир на Земята. На тази сесия децата заявяват своята ангажираност към международния мир и братство. 

Благодарение на тази активна дейност и загриженост на Турция, УНИЦЕФ официално призна 23 Април за Международен ден на детето. 

 

rodopite.net

 

 

Едно от представленията на децата от Русия

https://www.youtube.com/watch?v=5duPCF6WVTI

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: петък 20 април 2018 08:48
Сродни статии: Геройски загиналите войници и предателството на командирите на Кърджалийския Османски Гарнизон Турция откри огромни залежи от природен газ в черно море Коронавируса в България и ... Сръбска Музика От стетоскопите на ТЕЛК и НЕЛК, тамтамите на етническия фанатизъм ли се чуват? Петиция за oтменяне на 3-ти март като национален празник на България След Турците и Македонците са против честването на 3-ти Март, като „национален празник" Изкуството на Байрям Байрямали Златото поскъпна до 6 годишен рекорд ДПС-Кърджали от 6 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език Намаляването на ДДС-то било вредно в България!?
23 Април- Ден на националната независимост на Турция и Ден на децата

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.