Новини  

18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата

0 Коментари
2030
17 юни 2019

18 милиона Турчета си взеха свидетелствата- Време е за лятна ваканция… 

Започна 3-месечната лятна ваканция за учениците в Турция. Министърът на националното образование Зия Селчук съобщи, че са издали специални препоръки за летните занимания на децата и намаляване на зависимостите от телевизионния екран и виртуалните мрежи.   

На 15 юни приключи учебната 2018-2019 година в Турция. 

Над 18 милиона ученици получиха свидетелствата си за завършен клас.  

Съгласно новият учебен календар на Турското Министерство на Националното Образование, следващата 2019-2020 учебна година ще започне една седмица по-рано, т.е. на 9-ти септември, 2019г. 

Министърът на Националното Образование-Зия Селчук, раздаде свидетелствата за завършен клас в Начално Училище „Бюнямин“ в община Айаш, област Анкара. 

Министърът беше посрещнат от танцовия състав на училището, които изиграха Турския народен танц „Сеймен“. Г-н Селчук отдели време на всеки от учениците. 

По-късно пред медиите, министър Селчук подчерта, че трябва да се набляга и на социално-личностното развитие на децата, наред с академичното образование.  

„Лятната ваканция, трябва да се превърне във време на личностно развитие за децата ни. Нашите деца, трябва да си отпочинат много добре, но и да изкарат щастливи мигове и да се подготвят добре за следващата учебна година. Образованието е един цялостен процес, който не е ограничен само в класните стаи. Образованието на децата ни продължава и в техните семейства, на улицата, в социалните мрежи и т.н. Създадохме определени препоръки за нашите деца и за родителите, като искаме да предпазим децата от заседяване пред телевизионните и компютърни екрани през лятната ваканция. Всички, трябва да търсим отговор на въпроса, как да ограничим зависимостта на децата ни от екраните. Затова, днес заедно със свидетелствата за завършен клас, на всички 18 милиона ученици раздаваме и специални указания за оползотворяване на врето на лятна ваканция. Ние целим децата ни да развият личните си способности и качества…“ каза министър Зия Селчук. 

Амнистия и за среднистите със слаб успех 

Същевременно, Турското Министерство на Националното Образование реши, да позволи кандидатстване в Университетите на страната и за 12-то класниците със слаб успех. 

Съгласно решението изпратено до всичките 81 областни дирекции по образование, всички 12-то класници с по един неуспешен изпит, ще могат да кандидатстват във Висшите учебни заведения на страната. 

Студентите в Турските Университети към настоящия момент са над 7 600 000.  

Изчислява, се че общият брой на ученици и студенти в Турция към момента е около 25 600 000, т.е. повече от населението на 144 държави по Света!... Новородените в Турция само за 2018 година са 1 250 000.

През последните години Турция отделя изключително много внимание и ресурси, на образованието и физическото развитие на децата и младежите си, като от 2018г. насам се осигурява и безплатна пълноценна столова храна за всички над 5 милиона деца в началния курс на обучение.

Материалната и технологична база на училищата също се модернизира и усъвършенства с всяка изминала година.

rodopite.net

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 17 юни 2019 16:50
Сродни статии: България- с изключително успешна асимилационна политика Азербайджан освободи окупираните си територии Турци и българи се сплотяват срещу "зловеща сила" в Търново през 1833 г. Деца в Кърджалийско ОДЗ си играят в мръсотия Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса ЕК разследва финансирането на Църквите, може да спре парите ако… Какво дължат българите на Русия? „Моя Турция ... разтърси празненствата в Международния Ден на Майчиния Език- 21 Февруари
18 милиона Турчета си взеха свидетелствата

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.