Новини  

18 Март: Победата на Османската империя при Чанаккале

0 Коментари
2264
18 мар 2019

Само година след като са воювали помежду си, през 1914г. Османската империя и България са сюзници в Централните сили* заедно с Германия и Австро-Унгария, в една от най-тежките войни в човешката история – в първата световна война. 

Над 70 милиона войници, от които 60 милиона европейци, са мобилизирани в една от най-тежките войни в човешката история. Убити са повече от 15 милиона души, което прави първата световна война една от най-унищожителните. 
Една от най-тежките и кръвопролитни битки в тази война с 500 000 жертви са продължилите 13 месеца сражения при Дарданелите /Чанаккале/, Турция.
 

Битката завършва с победа за Османската империя.
Галиполската операция или още Дарданеска операция, битка при Галиполи или битка при Чанаккале е била изключително важно сражение през Първата световна война между силите на Антанта и Османската империя, проведена на полуостров Галиполи (Gelibolu в съвременна Турция) в Османската империя между 25 април 1915 г. и 9 януари 1916 г. Полуостровът образува северния бряг на пролива Дарданели, морски път към Руската империя, един от участничките в Антантата по време на войната. Великобритания и Франция започват атака по море с намерението да завладеят пролива, последвано от десант на полуострова, с крайна цел завладяване на Османската столица Истанбул. Атаката по море е отблъсната и след осеммесечни боеве с много жертви и от двете страни операцията е прекратена, а оттеглещите се войски на Антантата едва са евакуирани в Египет.
Тази победа на турската армия е една от най-големите по време на война и в Турция се разглежда като преходна точка в националната история: последното поведение в защита на отечеството при разпадането на Османската империя.
 

На снимката: десетки хиляди албанци се записват доброволци за битката при Чанаккале 

Той дава началото на Турската война за независимост и обявяването на републиката осем години по-късно под ръководството на Османския офицер Мустафа Кемал, който се проявява като успешен военен командир в битките при Галиполи. Същевременно за Австралия и Нова Зеландия например, чиито войски вземат участие в десантите, на датата 25 април е известна там като "Anzac Day", също се асоциира с формирането на национално самосъзнание и е най-значителното честване и отдаване на почит на военните жертви и ветераните от двете страни, надминаващо по значение Деня на примирието. 

Морската офанзива

В началото операцията е планирана да бъде изцяло военноморска, изпълнена от британската флота с подкрепата на френски кораби и минимален принос от страна на Русия и Австралия. Атаката започва с оръжеен обстрел на турските позиции на 19 февруари 1915 г. от английските кораби разрушители Cornwallis и Vengeance.
На 25 февруари е направен втори опит за масиран обстрел откъм морето. Сега турците евакуират външния рубеж и флотата започва да атакува междинния. Фортовете Sedd el Bahr и Kum Kale са превзети от морските пехотинци.
 

На 1 март междинният рубеж е бомбардиран от четири бойни кораба, но на 4 март турската съпротива се засилва. Обстрелът и цялото морско нападение са силно затруднени от гъсто минираните проливи, които миночистачите не успяват да изчистят поради непрекъснатия огън от турските батареи. Освен това обстрелът на турските позиции не е много ефективен от движещите се в морето кораби.
Потъването на HMS Irresistible на 18 март 1915 г.
Основната морска битка протича на 18 март 1915 г.
 

Съюзническият флот, съставен от 18 бойни кораба и подкрепян от други и разрушители, напада най-близкото място в пролива, широко само на 1 км. Макар преди това да са почиствали миночистачите до известна степен мините от района, турците са го минирали отново и незабелязано с кораба Nusret. В деня на битката усилията на миночистачите обаче са внезапни и те се оттеглят под огъня от турските батареи. Неочаквано френският боен кораб Bouvet се натъква на мина, преобръща се и потъва с над 600 души на борда. Силно повредени са и английските Irresistible и Inflexible, на помощ на последната е изпратен корабът Ocean, който също избухва и в крайна сметка и двата кораба потъват. Повредени са и френските кораби Suffren и Gaulois.
Тези огромните загуби налагат съюзническите сили да отстъпят и впоследствие да се откажат от изцяло военноморския план за унищожаване на турската съпротива.
 

Макар турците да очакват възобновяването на атаката на 19 Март, и разполагат с ограничени боеприпаси, съюзниците се оттеглят.  

Това дава основание за празнуване в Османската армия и този ден се отбелязва като голяма победа за Турция.

 

 rodopite.net

 

 

 

 

0.0
Последна актуализация на:: понеделник 18 март 2019 11:29
Сродни статии: Кръчма в двора на Кърджалийско училище Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари 45 станаха професиите с право на ранно пенсиониране,… в Турция 18 милиона Турчета си взеха Свидетелствата Триъгълникът на смъртта Косово връчи най-високо държавно отличие на Бил Клинтън Иван Вазов осъжда на смърт кучето на Михал Първанов Полонезкьой- Полският квартал на Истанбул Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура
18 Март Победата при Чанаккале Османската империя

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.