Новини  

Над 1100 души чакат за бъбречна трансплантация в България

0 Коментари
242
14 мар 2019

 

Причината за ниския брой трансплантации у нас е липсата на финансиране, смятат лекари

 В България 1100 души чакат за бъбречна трансплантация, а 8000 са на хемодиализа, сочи NOVA, цитирайки статистика.  

На 11 март българските лекари отбелязаха навършването на 50 години от първата бъбречна трансплантация у нас. Тя е направена в Александровска болница. Българските медици са извършили операцията 15 години след първата бъбречна трансплантация в света. 

Днес обаче страната ни е на едно от последните места по бъбречни трансплантации в ЕС. 

"През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път".  

Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ Александровска доц. Марин Георгиев  в ефира на "Здравей, България”. 

Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100, посочва Георгиев. 

Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания, за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране. 

"Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност”, обясни той. 

По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Марин Георгиев. 

Според  ръководителя на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация. 

"Проблемът не е в хората. Той е в организация, всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант", каза доц. Янев.

 

Източник: Vesti.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 14 март 2019 15:17
Сродни статии: Хотел във Варна краде ток за хиляди лева Симпозиум за 30 годишнината от прогонването на турците от България Гръцките власти предупреждават за опасна зараза от комари Защо България не усвоява парите за ромите??? Време е за Билките Италия е пред фалит, ЕС иска да започне наказателна процедура ДПС-Кърджали от 4 месеца не дава отговор за стая за изучаване на Турски език СЕНЗАЦИЯ! Кърджали на Хасан Азис се побратими с общината на „Сивите Вълци" от Маниса Евростат: Населението на България е най-мизерстващо в „богата" Европа!... Малцинствата продължават да прославят България по Света, но…
Над 1100 души чакат за бъбречна трансплантация в България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.