Новини  

Над 1100 души чакат за бъбречна трансплантация в България

0 Коментари
160
14 мар 2019

 

Причината за ниския брой трансплантации у нас е липсата на финансиране, смятат лекари

 В България 1100 души чакат за бъбречна трансплантация, а 8000 са на хемодиализа, сочи NOVA, цитирайки статистика.  

На 11 март българските лекари отбелязаха навършването на 50 години от първата бъбречна трансплантация у нас. Тя е направена в Александровска болница. Българските медици са извършили операцията 15 години след първата бъбречна трансплантация в света. 

Днес обаче страната ни е на едно от последните места по бъбречни трансплантации в ЕС. 

"През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по възможно най-гладкия път".  

Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ Александровска доц. Марин Георгиев  в ефира на "Здравей, България”. 

Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100, посочва Георгиев. 

Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания, за да се определи потенциален донор, а липсва и достатъчно финансиране. 

"Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност”, обясни той. 

По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Марин Георгиев. 

Според  ръководителя на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация. 

"Проблемът не е в хората. Той е в организация, всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант", каза доц. Янев.

 

Източник: Vesti.bg

 

0.0
Последна актуализация на:: четвъртък 14 март 2019 15:17
Сродни статии: Малцинствата продължават да прославят България по Света, но… България по-опасна за журналисти от някои Африкански страни Акциите на НАП за отсрамване на ГЕРБ ли са?! И таксиджии от Кърджали зареждат в бензиностанция на „Марешки-Ст.Загора Куриоз: Пеевски в Европа, но със забрана за Турция Коалиция "Воля - Българските родолюбци" се регистрира за евровота Да замажем положението... доц. д-р Орхан Исмаилов е втори в листата за евродепутати в коалицията Учителка с 40 години стаж заставена да проси пред Парламента Община Пендик зарадва децата изучаващи Турски език в Кърджали…
Над 1100 души чакат за бъбречна трансплантация в България

Нямате коментари все още...

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.